Početak je bio kraj, sada je kraj početak!

Takva je sezona…. Rekao je nedavno Kevin Panter, kapiten Partizana. Sve u kontekstu njegovih emocija. Koje je – iako to ne voli da radi – ove sezone često pokazivao.

SPECIJALAN POKLON STIŽE: Registruj se i opremi stan – vaučer od 10.000 EUR te čeka!

I – da… „takva“ je bila sezona Partizana. Za crno-bele, baš nabijena emocijama… I završena je – „tako“. Nekako, prelako. I svakako prebrzo.

Jer – niko, ali bukvalno niko, nije očekivao da će klub iz Humske jadranski tron predati već posle tri utakmice finala. Da, borili su se crno-beli.  U svakoj od te tri utakmice bili tu negde… U prvoj najbliže cilju. U svakoj sledećoj, sve dalje od njega. Ipak, u sve tri im je nedostajalo to „nešto“. Nešto malo… Istovremeno – mnogo. Koštalo ih je trofeja. Trofeja koji su deset godina čekali u Humskoj, predali posle tri utakmice.  

Ali…

Nije kraj sveta“, poručio je Željko Obradović, odmah posle kraja finalne serije ABA lige.

Svestan da se u prošlosti ne živi, on se odmah okrenuo sledećoj sezoni. U kojoj će – siguran je, to je i rekao odjavljujući ovu – Partizan igrati Evroligu. Što je najvažnije od svega.  

Izgubili smo finale. Probaćemo sledeće godine da se spremimo. Entuzijazam kod svih nas nas postoji. Želja da se igra pred ovim navijačima, svakako postoji. Razmislićemo gde su bile greške. Svako od nas je grešio. Ja ću da krenem od sebe… Da vidimo gde smo i šta smo.

Na grešakama se zaista uči. Na svojim, najbolje, jer te greške najviše i bole. U Humskoj su između dve sezone dosta grešaka napravili. I to nije nikakva tajna. Znaju to i oni.

Zapravo je sve krenulo najboljim mogućim potezom – produžetkom ugovora sa Kevinom Panterom, što je bio samo početak obnove vernosti skoro svih ključnih igrača. Strašan posao je završen. Ali, negde između svega toga dešavala se i „španska sapunica“ sa Nikolom Mirotićem u glavnoj ulozi, koja je i te kako uticala na ceo prelazni rok, na dalje sklapanje tima.

Ozbiljan „udarac“ bila je i odluka Jama Madara da napusti Humsku, i to u trenutku kada su svi čekali produženje saradnje sa momkom koji u prethodnoj sezoni, u dresu Partizana bio izabran za „Zvezdu u usponu“ Evrolige. Šta je on dobio odlaskom u Fenerbačhe, tema je za posebnu analizu. Činjenica je da su crno-beli su – hteli oni to da priznaju ili ne – izgubili mnogo. Svakako su morali da prave nova „pomeranja“ u timu. Traže nove igrače na tržištu.

Da – teško je bilo očekivati da ko god da dođe može tek tako da uskoči u patike Matijasa Lesora ili Dante Eksuma i nastavi gde su oni stali. Frenk Kaminski, pa ni Pi Džej Doužer nisu doneli Partizanu ono što je on odlaskom snažnog Francuza i ekspolozivnog Australijanca izgubio. I to ne govorimo samo o igračkim kvalitetima. Koliko o osećaju pripadnosti timu, energiji, svesnosti gde se nalaze i za koga igraju…

Razlika je ogromna…

Sezona nije bila ni počela, a problemi su se nizali.

A onda se desilo finale ABA Superkupa, taj poraz u finišu od SC Derbija… U tom trenutku taj poraz niko nije tragično shvatao. Zašto bi?! Uostalom – niko nije mogao ni da zamisli da će to biti nekakav „znak“. Da će posle sezone iz snova, meseci kada da su crno-beli i njihovi navijači živeli pravu bajku, doći ne baš tako lepa vremena…

Pobeđivalo se, ali i gubilo… Čak i gde nije smelo. Pravili su se čudesni preokreti, ali i ispuštale već dobijene utakmice. Nije baš bila najjasnija ni hijerarhija u timu, kao da nisu svi uspeli da se „užive“ u uloge koje su im dodeljene. Neki drugi na poverenje i ne baš uzvratili…

Nekako je tekla sezona Partizana… Teško… Došla je do kraja. A utisak je da se ni na kraju crno-beli nisu pronašli. Svakako nisu uspeli da se vrate u ritam u kome su igrali prethodne godine. Ni približno!

 „Odgovorna osoba je tu ispred vas. To je tako i uvek će da bude tako. Ja ne bežim od toga“, ponovio je više puta Obradović.

On nije želeo da upire prstom u igrače. Čak ni na konkretna pitanja o Kevinu Panteru, Zeku Ledeju… Gde su – posebno tokom finalne serije – nestali lideri Partizana? Njegovi najpouzdaniji igrači… Ponavaljao je da veruje igračima, da će uvek verovati. Da je odgovoran – on!

Ostaje borba za domaći trofej. Partizan će posle dve godine pauze, ponovo učestvovati u Superligi Srbije. Od tog takmičenja ne očekuje – ništa. Baš tu reč je upotrebio Obradović kada je po završetku ABA lige, upitan od domaćoj.

Prvi meč Superlige Partizan igra već u petak, protiv Mege, u Beogradskoj areni. Iako od nje ne očekuju „ništa“, ne treba sumnjati da će crno-beli dati sve od sebe da dođu do kraja. I probaju da osvoje trofej! I „takvoj“ sezoni daju makar neki smisao.

Bonus video:

6 Komentara

  Cela sezona je bila klimava,nije se pogodilo sa pojacanjima,i to je razlog.

  Samo neka potraje ovaj Zeljko na klupi partizana i nema zime za Zvezdu hahahaha

  E moj Zeljko od nikad slabije Zvezde ti si izgubio 3:0 i to lagano!

  Pa zasta uzimas tolike pare nego da promenis to u ekipi?

  Da li čaša polupuna ili poluprazna

  Sad su na dnu a odatle mogu samo na više da krenu tako da nema mesta nerviranju, samo treba da se pregrupišu!

Postavi odgovor