Protivnici poznati - Budućnost i Mornar se spremaju za evropske izazove

Dok Partizan i Crvena Zvezda pokušavaju da oforme sastave sa kojima će pokušati da dokažu da su neuspesi prethodne sezone samo etapa na nivou epizode, šampionski klubovi iz Crne Gore, Budućnost (ABA liga) i Mornar koji je osovjio domaće prvenstvo, imaju sasvim drugačije brige.

Podgoričani se naime, pripremaju za nastup u Evroligi gde se vraćaju posle petnaest godina odsustvovanja, a ekipa iz Bara za svoj debi u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju – Evrokupu.

Evroliga je objavila raspored za nastupajuću sezonu prema kome će Budućnost imati tu čast da se već u prvom kolu u novom izdanju predstavi svojim navijačima. Prvi protivnik je Milano, a već u sledećem ekipa Aleksandra Džikića putuje u Istanbul gde će se sastati sa ekipom koja ju je izbacila iz prošlog izdanja Evrokupa, Darušafakom. Evroliga počinje 11. oktobra do kada će Morača biti spremna i uređena po svim standardima koje zahteva elitno takmičenje.

ABA liga: Hoće li Budućnost iskoristiti meč loptu ili će Zvezda vratiti seriju u Beograd?

Neće biti spremna samo dvorana u podgorici, već se to očekuje i od šampiona ABA lige. U skladu sa najavama da će se novoj sezoni pristupiti još ozbiljnije nego prethodnoj, bilo je logično da se igrački kadar prilagodi uslovima igranja u dva jaka takmičenja. Budućnost ne skriva da je prvi cilj odbrana titule u regionalnoj ligi koja obezbeđuje Evroligu i sledeće sezone.

Prvi potezi su bili produženje saradanje sa Nemanjom Gordićem iza koga je možda i najbolja godina u karijeri, a posle njega su u Moraču stigli Tejlor Klark, Edvin Džekson, Erl Klark i kao poslednji Aron Kraft.

Mornar je uspeo da napravi čudo i postane šampion Crne Gore

Najprijatnije iznenađenje prethodne košarkaške sezone je definitivno Mornar iz Bara. Ekipa Mihaila Pavićevića ne samo da je u ABA ligi uspela da se izbori za plej-of, nego je prekinula apsolutnu dominaciju Budućnosti i postala šampion Crne Gore. Mornar će učestvovati u Evrokupu, a neki od timova koji će u okviru grupne faze gostovati u Topolici spadaju u prvu kategoriju evropske košarke.

Lebron je u Lejkersima, a kvota da će ekipa iz L.A. biti šampion je odlična!

Barani su smešteni u grupu sa Unikahom, Uniksom, Lijetuvos Ritasom, Torinom i Frankfurtom. Prva tri kluba imaju zavidan staž u Evroligi, a italijanski i nemački predstavnik su starosedeoci u Evrokupu.

Ako se sezona Budućnosti može nazvati izvanrednom, za Mornar bi važio i neki zvučniji epitet. Doduše, imao je Mornar tokom devedesetih izlete u Evropu (Kup Radivoja Koraća), ali su sadašnji uslovi s obzirom na sve veći upliv novca u košarku, znatno teži. Sam pokušaj poređenja budžeta sa jednom Unikahom ili Uniksom, kao i konkurencije u domaćim takmičenjima tih ekipa bi ukazalo na ogromne razilke. U klubu ipak ističu da su cilejvi za predstojeću sezonu postavljeni više nego za prošlu.

Postavi odgovor