Džej Džej Redik: Neamerički igrači na FIBA takmičenjima postaju Majkl Džordan

Džej Džej Redik, nekada pouzdan NBA igrač, po završetku karijere posvetio se svom podkastu “Old Man & the Three”. Tema u minuloj epizodi bilo je učešće SAD na Mundobasketu, gde je dao svoj sud zašto su Amerikanci završili takmičenje bez medalje.

Po pravilu tim Amerike za Svetske kupove na raspolaganju nema najbolje igrače. Naravno, tim je sačinjen od NBA zvezda što je bilo očigledno u Manili, ali to nije bilo dovoljno za naslov svetskog prvaka.

Razlog za nešto lošije izdanje Redik vidi u smanjenim ulogama igrača u odnosu na klubove. Sa druge strane smatra da neamerički igrači za FIBA takmičenja imaju motiv više.

“Video sam debatu na Tviteru o američkim igračima na Svetskom kupu. Kada neamerikanci igraju za svoju reprezentaciju, oni postaju Majkl Džordan. Ako razmislite o Luisu Skoli, veoma dobrom NBA igraču, koji je bio neverovatan kada je igrao za Argentinu“, poručio je bivši NBA igrač, pa nastavio:

Evan Furnije, veoma dobar NBA igrač nekoliko godina, na prethodnom Svetskom kupu i Olimpijskim igrama bio je Majkl Džordan za Francusku. Peti Mils (Australija) nas je mnogo puta ubijao u prošlosti. Denis Šruder ove godine… Ako pogledamo Španiju, Rudija Fernandesa, solidnog NBA igrača, Huana Karlosa Navara, koji je u NBA igrao samo jednu sezonu u mojoj ruki godini i prosečno postizao 11 poena za Memfis. Kada je igrao za Španiju, postao je Majkl Džordan“.

Motivacija nije na istom nivou u timu SAD, a Redik razlog za to vidi u promeni uloga, odnosno umanjenju istih kada je u pitanju nacionalni tim u odnosu na timove.

“Ovo me tera da pomislim zašto je smešno kritikovati naše igrače. Razmislite o ljudskoj prirodi. Imate ulogu u Niksima ili Pejsersima, kakva god da je uloga, vi ste zvezda. Oni igraju za vas, imate loptu. U reprezentaciji traže od vas da se žrtvujete. Idemo na drugi slučaj: vi ste zamena, šuter ili specijalac na niskom postu, reprezentacija vam oduzima delove igre – šta mislite ko je motivisaniji svojom ulogom?“, zaključio je Redik.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

BONUS VIDEO:

Postavi odgovor