Šta odlazak Tonija Parkera znači za San Antonio?

Toni Parker, najuspešniji plejmejker u istoriji San Antonija, napustio je franšizu s kojom je osvojio četiri NBA titule i preselio se u Šarlot Hornetse. Time je okončana najupečatljivija era Sparsa, što bi na nekoliko načina moglo da utiče na slavnu organizaciju iz Teksasa.

Nikoga ne bi trebalo da čudi to što je Parker, 28. pik San Antonija iz 2001. godine, napustio ekipu Grega Popoviča uzimajući u obzir sve što se dešavalo tokom protekle sezone. Čak je i 36-godišnji Francuz prošle godine to najavio kao mogućnost.

Rastanak je postao očigledniji nakon što je Parker izgubio veću minutažu u plej-ofu pošto je uloga prvog organizatora dodeljena Dežonteu Mareju, dok je Peti Mils, zahvaljujući „suprotnim“ kvalitetima koji odgovaraju drugačijem ritmu, projektovan za njegovu prvu zamenu.

10 najstarijih u istoriji Evrolige: Gej, Sabonis i ovogodišnji debitant od 40 godina!

U toj „podeli snaga“, tek trećem košarkašu u istoriji NBA, uz Karla Malouna i Hakima Olajdžuvona, koji je dres jedne franšize nosio bar 17 sezona to ne može biti prihvatljiva opcija i zato niko ne može da ga krivi što je napustio tim u potrazi za „još malo košarke“.

Međutim, iako ne toliko neočekivan, odlazak najkorisnijeg igrača NBA finala iz 2007. godine jeste veliki udarac za San Antonio, ne samo iz sentimentalnih razloga, već i kada je reč o sklapanju ekipe za budućnost i odlukama uprave na slobodnom tržištu.

Pozicija trećeg plejmejkera još uvek „visi u vazduhu“. Derik Vajt je prikazao impresivnu formu u ovogodišnjoj Letnjoj ligi i mnogi na osnovu toga od 24-godišnjeg Amerikanca očekuju veliki iskorak naredne sezone, ali to nije njegova idealna uloga na terenu.

Aktuelna situacija može da postane „okidač“ za velike promene u Teksasu. Otišao je i Kajl Anderson, koji je sa Memfisom potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 37 miliona dolara, a klupko problema koji se tiču Kavaja Lenarda još uvek se odmotava.

Šta to menja u odnosu Lenarda i franšize?

Kavaj Lenard Toni Parker
SAN ANTONIO, TX – MAY 01: (L-R) Tony Parker #9 and Kawhi Leonard #2 of the San Antonio Spurs sit on the bench in the fourth quarter during Game One of the NBA Western Conference Semi-Finals against the Houston Rockets at AT&T Center on May 1, 2017 in San Antonio, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Od medijski preuveličane izjave francuskog košarkaša kako je njegova povreda bila „100 puta teža od Lenardove“ mnogi su pravili „tačku pucanja“ između 27-godišnjeg krila i ostatka tima. Ipak, pitanje je koliko je to uopšte validan argument kada se pogledaju sva nagađanja i glasine na relaciji San Antonio – Njujork, grad u kojem je Lenard zatražio drugo mišljenje o svom zdravstvenom stanju i gde je provodio vreme dok se njegov tim borio u doigravanju.

Pretpostavka je da Lenard jednostavno želi da napusti San Antonio, što lako može da se zaključi i na osnovu reči novinara ESPN Majkla Rajta koji tvrdi da je Kavaji sa svojim ljudima otišao u drugi deo zgrade u Njujorku u trenutku kada su mu čelnici Sparsa došli u posetu.

Meridian UŽIVO: Stiže nam Branko Rosić, postavi mu pitanje!

Pored toga, čak je i trener Popovič jednom prilikom izjavio kako nije siguran da su Kavaj i njegovi ljudi iskreni prema Sparsima. To što je Parker rekao svakako ne može biti glavni razlog frustracije najveće zvezde u timu i pretpostavka je da neće uticati mnogo na rezultat „pregovora“ Lenarda i San Antonija.

S druge strane, činjenica je da su Sparsi „jednom nogom“ već zagazili u renoviranje, ali bez obzira na želje i namere stručnog štaba i uprave kluba, odlazak Tonija Parkera nikome ne može da prija.

Došao je u Teksas kao 19-godišnjak, oduševljavao je ljude iz kluba i navijače svojom strašću, posvećenošću, profesionalizmom, ogromnom željom i pre svega veličanstvenim partijama koje su predstavljale najbolju moguću preporuku da uključite prenos utakmice San Antonio Sparsa. 

“Samo” je još Manu ostao.

Postavi odgovor