Sveti Đorđe - najzvučnije ime u Čairu i nove ,,aždaje'' koje treba savladati!

Iako je najveće iznenađenje u istoriji kupa nekadašnje Jugoslavije, ali i u vremenu posle toga, viđeno baš u niškom Čairu, mnoge su i strašne aždaje koje bi košarkaški klub Sveti Đorđe trebalo da nadjača da bi ponovio takvu senzaciju.

Sama pojava trećeligaša na Kupu Radivoja Koraća je fenomen po sebi, a do put do trofeja hrabrom trećeligašu verovatno ne bi bio lakši ni kada bi se u Čairu pojavilo celo Žitište. Čak i kada bi, ovo mesto u Banatu nastanjuje tek oko tri hiljade ljudi, što je tek nešto više od polovine kapaciteta niške dvorane. No, klub koji nosi zvučno ime Sveti Đorđe je tu i to sasvim zasluženo.

Košarkaški kup Srbije i nekadašnje Jugoslavije se nikada nije odlikovalo iznenađujućim rezultatima. Da ih sasvim ne bismo prenebregli, reći ćemo ipak da ih je bilo jako malo. Najveće je napravio sada nepostojeći IMT u sezoni 1986/87, kada su košarkaši tada drugoligaškog novobeogradskog kluba na čelu sa Draganom Šakotom baš u Nišu šokirali Olimpiju.

IMT je napravio najveće iznenađenje u istoriji takmičenja

Put do trofeja kojim su svojevremeno prolazili Radnički i OKK Beograd, a kasnije i FMP, ne može olako da se poredi sa uspehom IMT-a. Uslovno rečeno, možda je tome najbliži trijumf Mege pre tri godine. Kada bi međutim, nekim čudom, u Nišu pobedio Sveti Đorđe, košarkaši iz Žitišta bi mnogostruko nadmašili nekadašnje ,,traktoriste”.

Kup Radivoja Koraća deseti put u Nišu: Partizan brani trofej, učestvuje i trećeligaš! 

Ovaj klub se po osnivanju 1979. godine zvao KK Plastika, a ime je promenjeno u Sveti Đorđe 2001. godine i shodno tome, ubrzo dobio i nadimak ,,Sveci”. Dobar rad nije mogao da ostane bez rezultata, pa se ekipa vremenom pela u nivoima takmičenja da bi danas nastupala u trećem rangu, ne računajući regionalne lige.

Kako stvari sada stoje, Sveti Đorđe bi sledeće sezone mogao da postane drugoligaš, jer je u svojoj ligi jedina ekipa bez poraza posle šesnaest odigranih kola. Do kraja je preostalo još deset utakmica, a košarkaši koje vodi bivši igrač ovog kluba Marko Boljac, kao i predsednik Nikola Pešut, su na najboljem kursu da ostvare promociju.

Put do Niša i Kupa Radivoja Koraća je posebna priča. Ekipa je do finala drugostepenog takmičenja morala da pobedi ćak devet protivničkih timova, što iz nižeg, što iz višeg ranga. U polufinalu je pala novosadska Vojvodina, čime je ostvaren plasman u finale i zakazan meč sa Novim Pazarom. Poraz od Novopazaraca (78:89) nije značio ništa pošto su oba učesnika finala stekli pravo na završnici.

Sveti Đorđe razmišlja i o budućnosti tako što ulaže u mlade košarkaše

Klub ima i svoju školu košarke, iz koje će u nekom budućem vremenu izaći sportisti kadri da nastave, ili stvore neke nove bajkovite uspehe. Utakmice igra u sali u koju stane tek tri stotine gledalaca, ali koja je poznata po fenomenalnoj atmosferi i navijanju u besprekornom sportskom duhu. Žitište je inače i opština koja sa gradom broji oko šesnaest hiljada stanovnika, a prema nekim istorijskim podacima, grad postoji od četrnaestog veka, od kada je sve do 1947.godine na različitim jezicima nosio ime Sveti Đorđe.

Vanja Marinković: Vujošević me izbacio sa utakmice, Bogdan obećao 30 poena Zvezdi!

Celo Žitište je želelo da im protivnik u Nišu bude šampion Partizan ili Crvena zvezda, ali je žreb odlučio da to bude FMP. U slučaju da iznenade višestrukog pobednika Kupa Radivoja Koraća, košarkašima malog banatskog kluba bi se mogla ispuniti želja, pošto bi im u tom slučaju sledeći rival najverovatnije bili Crno-beli.

Za Sveti Đorđe igraju Marko Šuput, Nikola Đokić, Danijel Čuč, Marko Vulin, Jovan Ostojić, Marko Tomić, Ivan Stanić, Marko Ugrčić, Filip Pavlović, Milomir Trivunović i Milisav Miljanić, i kapiten Boris Krstanović

Postavi odgovor