PEŠIĆEV ALARM POSLE PORAZA: Za nas je svaka utakmica kao poslednja, možda neko drugi zna bolje od mene...

Svetislav Pešić i “Orlovi” pred sobom imaju pakleno težak zadatak nakon poraza od Belgije.

Košarkaši Srbije su u drugi krug preneli samo pobedu protiv Letonije iz Beograda i takmičenje nastavljaju sa poslednje pozicije, sa svega četiri boda.

Dakle, teško će Orlovi do Mundobasketa i toga je svestan i Pešić.

Prokomentarisao je “vanrednu” situaciju u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

– Naša situacija je bila vanredna i pre ovog prozora, ništa se nije promenilo. Hoće li ta situacija da nas sve zajedno, igrače i trenere, dovede u momenat da mi moramo da znamo da samo sa dobrim pripremama možemo da kompenzujemo nedostatak uigranosti? Mi u Srbiji znamo kako gledamo na poraze, euforični smo u obe situacije. Ja i sada znam gde se nalazimo, biće teško sigurno, to sam rekao i pre početka prozora. Rekao sam da je naša situacija alarmantna, da ne možemo da računamo na sve igrače, da ne kažem najbolje… Imamo nedovoljno vremena da se pripremimo, to se videlo večeras. Bilo je i dobrih stvari, i naših grešaka, ali to je sastavni deo igre. Nismo imali kontinuitet, to nam se desilo i u Rigi, gde smo igrali do jednog momenta i onda smo jednostavno izgubili snagu – rekao je Pešić, te nastavio u dahu:

Počeli smo da pravimo greške u napadu i odbrani, puno izgubljenih lopti, i kada igraš protiv jednog tima kakva je Letonija, koja već dve godine igra zajedno, jednostavno ja toliko loš trener nisam, ali uigrati tim za tako kratko vreme.. Pritom igraš protiv Belgije koja je igrala košarku na visokom nivou. Naravno, to nije najbolja reprezentacija, kao Španija i Francuska, pa i Slovenija, ali ta uigranost, to je ono što Belgija ima, a mi nemamo. Pokušali smo da velikim angažovanjem igrača kompenzujemo, međutim nije nam uspelo. Ostaje nam da vidimo kako ćemo dalje. Moraćemo da svi zajedno razmislimo, i oni koji su ovde i koji nisu. Rekao sam da ne možemo da izađemo samo zbog toga što smo Srbija, vidite sa kakvim samopouzdanjem je Belgija igrala.

srbija-belgija-dušan ristić
Srbija je poražena od Belgije (FOTO: KSS)

Bio je selektor potpuno iskren.

– Potrebno je još nešto više od same želje. Nama je sad svaka utakmica kao zadnja, moramo da sve dobijemo. Moramo da se pripremimo za te dve utakmice u zadnjoj nedelji avgusta, i da probamo da pobedimo prvo jednu, pa drugu utakmicu. Posle toga ide Evropsko prvenstvo, a nakon toga o tom po tom – kaže Pešić.

Govorio je i o odlaganju utakmice, kao i o drugim poteškoćama.

– Sigurno je i njih kao i nas omela situacija, ne bih se previše okretao na tu temu. Uslovi su bili isti za nas i za Belgiju, imali smo druge probleme, poput smrtnih slučajeva jednog igrača koji je morao da ode. Takođe, povrede, ali to je sastavni deo ovakvih kvalifikacija, a uzroke treba tražiti u tome da moramo da znamo da se svuda igra košarka i da moramo da se bolje pripremamo za svakog protivnika, te da shvatimo da ne možemo da potcenimo nijednu reprezentaciju.

srbija-belgija
Novi poraz Srbije (FOTO: KSS)

Za kraj, na pitanje da li bi ovo trebalo da alarmira sve u našoj državi među košarkašim svetom, Pešić je imao jasan odgovor:

– Nikada nije dobro kad se izgubi, niko ne voli to, pogotovo ne mi u Srbiji. Mislimo da smo još uvek najbolji na svetu, a definitivno nismo. Moramo da budemo svesni naših mogućnosti i da svi igrači i treneri koji su ovde, a i oni koji nisu, trebaju da znaju da igramo sa timovima koji imaju iskustvo. Oni nemaju igrača iz NBA i Evrolige, ali imaju igrače koji igraju u Francuskoj i Španiji, to su sve dobri igrači i stavljeni u jedan sistem – rekao je Pešić, te dodao:

Oni dugo igraju ovakav način takmičenja, a mi kvalifikacije uzimamo kao nešto što moramo da igramo, za razliku od njih, kojima je to najvažniji deo takmičenja. To su dva različita prilaza. Nikad nije dobro kad se izgubi, ali ovaj poraz je jedan znak da mi moramo svi da se zbijemo i da, ako želimo da imamo reprezentaciju koja postiže očekivane rezultate, uspeha neće biti na ovaj način. Možda to neko može bolje, ali ja ne mogu – zaključio je selektor Pešić.

TEŽAK ZADATAK PRED ORLOVIMA: Može li Srbija na Mundobasket?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: PENALTY CHALLENGE: Aleksandar Ilić Džoker – Realno, pokidaćemo Švajcarsku u Kataru! EP 33

2 Komentara

    Dobro pričaš i ti Pesicu ali nista ne menjas , nešto tu ne fubkcionise

    Neće morati još jednom da kaže “možda neko drugi zna bolje” ukoliko ne uspeju da se plasiraju na Mundobasket

Postavi odgovor