Pešić: Mi smo nov tim, prvi put smo na velikom takmičenju, Petrušev je dobro

Košarkaška reprezentacija Srbije ubedljivom pobedom protiv selekcije Kine – 105:63 počela je Mundobasket.

U narednom kolu Srbija će u ponedeljak od 14.00 igrati protiv Portorika, dok će rival Kinezima biti Južni Sudan.

Selektor Svetislav Pešić održao je konferenciju za novinare posle utakmice:

“Utakmica kao i svaka druga, ali imali smo neke specijalne zadatke za igrače. Za mene je kao trenera bitno da iskoristim prvu zvaničnu utakmicu da pobedimo, ali i to nije dovoljno. Specijalni zadatak re meča je bio da se preuzme odgovornost u odbrani 1 na 1, da vidimo kako branimo pik, kako se organizujemo nakon šuta protivnika… Mi smo novi tim i prvi put smo na velikom takmičenju. Ovo je razlog što ovaj meč koristimo da se popravimo takmtički. Za mene je odgovornost u odbrani najbitnija. Danas nam je meta bio Anderson, da vidimo kako ćemo reagovati. Izuzetna odbrana je bila večeras. Svaka četvrtina je bitna, ali treća četvrtina može sve da promeni”, rekao je Pešić. 

Nije želeo da priča o Kini i Aleksandru Đorđeviću.

“Moj prvi posao kao trenera je da ne pričam o trenerima i drugim timovima, o protivnicima. Moj zadatak je da popravim svoje igrače i moj tim. Ne mogu da pričam o drugima. Veliko poštovanje Saši i timu Kine. Njemu treba vremena da popravi tim, da donese svoju taktiku u ekipu jer to nisu stvari koje se dešavaju odmah. Bez vremena ne možete da uradite posao.”

O Petruševu?

“Izvrnuo je zglob, mogao je da igra, nismo želeli da rizikujemo. Što ne bi igrao u narednom meču?

Odbrana je važan deo tima.

“Odbrana ne počinje od Milutinova, već od Avramovića i Stefana Jovića. Prvo mora odbrana spoljnih igrača da bude na nivou, da bi visoku igrači moglid a izvrše svoje zadatke. Vrlo je važno u svakoj, pa i u našoj odbrani organizacija posle završenog napada. Košaka se dosta promenila i ekipa koja uspe da nae taj balans između pozicione i tranzicione odbrane može da kontroliše sudbinu. Videli ste kako je Militinov odigrao u odbrani, o njemu se priča u Evropi ne samo zbog napada nego jer je kao retko koji igrač našao balans između napada i odbrane”; istakao je selektor. 

Pomenuo je i Dušana Ristića.

“Nije on baš ni zamena, mi znamo šta Dušan može da pokaže. On je to pokazao na svim mečevima. Da li bismo mi došli na SP i kvalifikovali se da nije bilo njega? To ne znamo! On je potpuno drugačiji od Milutinova i Petruševa, ali to je dobro. Voleli bismo da je malo bolji ispod koša, ali nama je Dušan jako važan igrač i on može mnogo bolje i on će to pokazati”, rekao je on. 

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

BONUS VIDEO:

Postavi odgovor