Analiza Partizanovog pojačanja: Nije potreban ni trening da se zna – Marinković se savršeno uklapa u Obradovićev tim

Nakon neuspešne sezone Partizan je ušao u veliku rekonstrukciju tima, a kako bolje početi promene od dovođenja igrača koji oseća težinu grba koji nosi. Najmlađi kapiten u istoriji beogradskog kluba je ponovo obukao crno-beli dres i to ne na zalasku, već u piku karijere.

Piše: Astronaut Hoops

Reprezentativac Srbije sa 199 santimetara ima idealnu visinu za beka, dok je težina od svega 87 kilograma nešto ispod proseka za poziciju koju pokriva. Ne možemo ga nazvati najsnažnijim ili najatletičnijim, ali ga izdvaja odlična kontrola tela, pre svega izvanredan rad nogu.

Nije tajna da Marinkovićeva ofanzivna igra najvećim delom zavisi od šuta, pre svega onog van linije za tri poena. Koliko god to delovao uzak asirotiman mogućnosti, nije tako jer je u stanju da pogađa iz svih pozicija, i kada to kažemo, mislimo – bukvalno svih!

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Zaštitni znak je svakako istrčavanje iz blokova i mogućnost šuta odmah po prijemu lopte. Odlično koristi sve vrste blokada i podjednako je efiksan bez obzira da li izlazi na levu ili desnu stranu. Noge namešta u sekundi, što mu i omogućava brz izbačaj, dok lopta napušta ruku daleko iznad glave i tako smanjuje mogućnost ometanja ili blokiranja izbačaja. Po prijemu nije ograničen na šut, šta više odlično prepoznaje situacije i reaguje u skladu sa tim. Neretko ćemo ga videti kako uz jedan dribling po izlasku iz bloka popravlja poziciju i zatim poentira. Takođe, najveći broj prodora uzima kada savije oko bloka i napadne sredinu, ali o tome nešto kasnije.

Osim navedenih izlazaka najprecizniji je naravno iz mesta, dok drži širinu terena i čeka pas prilikom skupljanja odbrane sa njega. Veoma mu malo treba da uputi šut i definitivno nije neko sa koga protvnik treba da pomaže, bez obzira na kojoj se poziciji nalazi. Kroz karijeru je povećao domet i u poslednje dve godine često pokušava i sa metar do metar i po iza linije za tri poena i ono najvažnije, to ne remeti preciznost.

Izuzetno značajno je što može da šutira i iz driblinga, podjednako efikasno i iz levog i iz desnog. Takvu vrstu pokušaja koristi u dve situcacije, kada iznudi pruzimanje ili kada igra pik. Ukoliko ima mis-meč u visini ili brzini, gleda da prednjom promenom stvori dovoljno prostora i uz eventualni korak nazad ili u stranu iskreira poziciju.

Sa druge strane ne možemo reći da u igri dva na dva učestvuje kao kreator, već samo kao poenter. Visoki igrač mu većinom dolazi u blok na oko dva metra od linije sa tri poena i čim iskoristi isti nakon jednog do dva driblinga uzima šut. Ako je protivnik agresivnije iskočio, može da nadribla i na poludistancu, ali je ishod isti.

U piku je dosta korisniji od lopte, kao igrač na jakoj strani koji pomera i popunjava poziciju shodno reakciji odbrane.

Kao što smo već rekli najveći broj prodora je nakon što savije oko bloka i nastavi izlaznu kretnju. Nije efikasan kada sa mnogo driblinga ulazi u reket, zato se za takv potez odlučuje kada iz mesta napada čuvara i sa minimalno spuštanja lopte na parket završi na obruču. Prvi korak je brz, što uz dobro čitanje klouz-auta stvara teško nadoknadivu prednost nakon prvog driblinga. Iako su završnice na obruču primarno desnom rukom, poseduje dovoljno veliko telo kojim uspeva da zaštiti loptu.

I bez treninga i prve utakmice možemo reći da će se odlično uklopiti u tranzicionu igru Partizana i zamisli Željka Obradovića. Sa kvalitetima koje poseduje je idealan spoljni igrač za napad na nepostavljenu odbranu. Sa loptom u rukama najbolje igra na otvorenom terenu kada nema toliki pritisak odbrane i samim tim lakše završava na obruču. Bez lopte je još korisniji jer je u stanju da šutne odmah po prijemu, ali i da prepozna situaciju i podeli ekstra pas, baš onaj koji je nedostajao crno-belima cele sezone.

Marinković se defanzivno nikada nije baš posebno isticao, bez obzira na veoma dobre fizičke predispozicije za taj kraj terena.

Kompletna odbrana se može opisati kao solidna, pre svega ona na bekovskim pozicijama. Dovoljno je dugačak i pokretan da može da sačuva niže bekove od sebe, ali problem nastaje u igri u kontaktu. Nedostatak mase omogućava protivnicima da snažnim prodorima dolaze do pozicija za šut. Uočljivo je da fenomenalan rad nogu pri šutu nije potpuno prenesen na defanzivni deo parketa.

Krilima i nižim krilnim centrima može da napadne dribling, zahvaljujući brzim i dugim rukama, ali samo ako igraju licem. Leđima osim pravovremenog faula ne može mnogo toga da uradi.

Timski će biti korićten na igračima koji poene ne traže kroz dribling, već šut, kao i da će biti deo defanzivne slagalice, ali nikako i ključni deo nje.

Povratak momaka poput Vanje Marinkovića se u svakom trenutku i bez razmišljanja može smatrati odličnim potezom, posebno nakon njegove najbolje sezone u karijeri. Partizan je dobio izuzetno kvalitetnog domaćeg igrača.

Bonus video:

3 Komentara

    Jedini igrac za koga mi drago sto se vratio u Partizan i za koga znam da ce dati sve od sebe

    Vanja je dosao kuci,uklopice se odmah vec na startu.

    Jedno je šta mi mislimo o Vanji Marinkoviću kao igraču a drugo je kakve planove Obradović ima za njega i da li će iskoristiti to što Vanja može da doprinese timu.

Postavi odgovor