Vejd: Iskreno, američka košarka je slabija od međunarodne

SAD su na Svetskom kupu doživele novo “otrežnjenje”. Poraz od Nemačke u polufinalu, potom i od Kanade u meču za treće mesto pokazali su da Amerikanci više ne mogu da se uzdaju u zvezde “drugog reda” u duelima sa evropskim selekcijama, na kraju i činjenicu da NBA i evropska košarka nisu baš toliko udaljene po kvalitetu…

Nakon prvog pojavljivanja NBA zvezda 1992. godine kada je originalni “Drim tim” zagospodario košarkom na OI u Barseloni SAD su smatrane za zemlju koja je “miljama” ispred svih košarkaških nacija na svetu.

Nedavna iskustva sa Svetskog kupa 2023. kao i 2019. godine sa timovima bez najvećih zvezda naterala su mnoge da se zapitaju – da li je SAD i dalje najbolja košarkaška nacija?

Hronološki gledano prve “šamare” SAD su doživele u Indijanapolisu 2002, ali i na OI u Atini 2004. kao i na SP u Japanu 2006. godine.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Jedan od protagonista na oba takmičenja bio je legendarni Dvejn Vejd, trostruki šampion NBA lige.

Ekipa koja je u sastavu imala Lebrona Džejmsa, Tima Dankana, Karmela Entonija, Krisa Pola i još nekoliko zvezda u nastajanju je ostala bez Olimpijskog zlata u Atini 2004. kao i 2006. na SP u Japanu. Na oba takmičenja SAD su osvojile bronzanu medalju.

Iskustva sa ta dva takmičenja “otvorila” su oči Vejdu koji je tek počinjao karijeru.

“Kada sam odrastao, kada bi videli belca pomislili bi “ovo je lako”. Nisam ni znao ko je, ali sam uvek imao osećaj da ne može biti bolji od mene”, rekao je Vejd tokom gostovanja u podkastu Tonija Parkerka na platformi SKWEEK.

“Dosta Afroamerikanaca imalo je takvo razmišljanje, arogantno, posebno u košarci. Onda sam zaigrao sa reprezentacijom i shvatio “o ne, zapravo su veoma talentovani”. Međunarodna košarka je teža, da budem iskren američka košarka je slabija”, rekao je Vejd i dodao:

“Iskustvo igranja međunarodnih utakmica mi je promenilo mišljenje i sve što sam mislio da znam. Očekivao sam da ćemo lako savladati svakoga”.

Ipak, dogodilo se potpuno suprotno što i dokazuju bronze iz Atine i Japana. Posledica je bilo i stvaranje “Tima za iskupljenje” koji je bio možda i najjači još od Drim tima iz 1992. godine. SAD su osvojile zlato na OI u Pekingu 2008. godine bez većih problema.

Nakon Mundobasketa u Manili SAD su za OI u Parizu najavile da će doći u najjačegm mogućem sastavu. Velike zvezde predvođene Lebronom Džejmsom, Stefom Karijem, Kevinom Durentom već su počele proces “regrutacije” u napadu na novo olimpijsko zlato.

Izgleda da su u Americi konačno shvatili reči Slobodana Šarenaca nakon četvrtfinala u Indijanapolisu – “Ako hoće bolje, moraće da pošalju bolje igrače…”

Bonus video:

6 Komentara

  Na OI u Parizu Ameri ce izaci sa ubedljivo najjacim timom,jer njima je to najvaznije takmicenje

  Odgovori

  Kosarka u Evropi je izuzetno uznapredovala da je ocigledno smanjena razlika u kvalitetu prema NBA kosarci.

  Odgovori

  Na ovom SP Ameri su bili dosta samouvereni,a igrala je neka druga ili treca postava.

  Odgovori

  Nije isto igrati jaku čvrstu kosarku i atraktivnu

  Odgovori

  Na Mundobasketu se videlo da Amerikanci definitivno nisu najbolji

  Odgovori

  Napokon jedan američki košarkaš koji je realan i koji priznaje da u svetu ima vrhunskih igrača i da nije amerika najbolja u tom sportu

  Odgovori

Postavi odgovor