Rejes, Novicki, Saša ilić - kada broj sezona nije mana, nego vrlina

Nekada ni navijačima nije lako, pogotovo kada se pojave na treninzima ili mečevima uoči početka sezone i shvate da malo koga mogu da prepoznaju iz prošlogodišnjeg sastava.

Ali takav je današnji sport. Menjanje klubova je sastavni deo profesije jednog igrača i on se tu sve manje pita. A kada se i pita, često se i sam odlučuje na promenu sredine.

Oni koji ostanu duže od nekoliko sezona su sve ređi, a oni koji celu karijeru provedu u jednom klubu su danas kao neki zalutali ostaci davnih vremena. Primeri kao što su Toti, Pujol, Rožerio Seni, nekada Barezi, Maldini, pa Sep Majer, Lav Jašin sa pravom izgledaju kao anahronizmi. Posle nekadašnjih velikana Rajka Mitića ili Momčila Vukotića, u srpskom fudbalu je danas takav primer Saša Ilić koji je u Partizanu sedamanest godina, doduše sa jendim prekidom.

Novicki je pretekao Brajanta u broju sezona u istom klubu

Takvih primera ima i u košarci, mada je taj sport po samoj strukturi nešto više ,,mobilan”. Pisali smo nedavno o Dirku Novickom koji će za koji mesec započeti svoju 21. NBA sezonu i to u istom klubu, Dalasu. Iza njega će ostati jedna druga većna zvezda ove lige, Kobi Brajant koji je za Lejkerse nastupao tačno dvadeset godina.

Dirk Novicki – najveći od svih Nemaca koji su igrali za Dalas

Još se nisu ohladila sećanja na Džona Stoktona i Tima Dankana koji su u Juti i san Antoniju boravili po devetnaest sezona.

Jednak sa Novickim bi u evropskim razmerama bio Huan Karlos Navaro da jednnu sezonu nije proveo u Memfisu. Dva velika španska kluba su i inače poznata po tome da zadržavaju igrače koji dobiju status legende. Poznat je veliki broj fudbalskih, ali i košarkaških primera. Međutim, izgleda da će Navaro ostati na sadašnjem broju sezona, pošto nije sigurno da li će nastaviti igračku karijeru.

Koliko god nam izgledalo da Felipe Rejes postoji ,,zauvek”, on je u Realu ,,tek” petnaest sezona. Ispred njega uključujući i Navara ima još jedanaest košarkaša sa bar jednom sezonom više. Od tih jedanaest samo četvorica nisu članovi Reala ili Barselone. On bi trebalo da svoj bilans poveća za još jednnu godinu čime bi se izjednačio sa Solozabalom, San Epifaniom iz Barselone i Korbalanom, Romaijem, Brabenderom i Luikom iz Reala.

Navijači najviše cene lojalnost klubu

Iako se i u košarci usluge na terenu pristojno plaćaju, nekada nije sve u novcu, a lojalnost je osobina koju navijači posebno cene.

Pola veka života: Paolo Maldini i odbrana sa stilom

U srpskoj košarci najdugovečniji je bio nekadašnji centar Radničkog Milun Marović koji je na Crvenom krstu proveo petnaest godina. Partizan su Miško Marić i Milenko Savović igrali po dvanaest godina, ali ih je za jednu nadmašio Miloš Bojović koji je bio aktivan tokom šezdesetih godina. Zvezdin rekorder je nenadmašni šuter slobodan Nikolić sa četrnaest sezona.

https://twitter.com/IEBergant/status/909394836272361472

Legenda Morave Radmilo Mišović sa dvanaest godina nije najdugovečniji košarkaš u istoriji Borca već je to Mirko Drobnajk sa dve više. Čuveni Radivoj Korać je za OKK Beograd igrao jedanaest sezona, isto koliko i Dragan Todorić u Partizanu.

Hoće li Harden biti MVP u sezoni 2018/19?

Treba li da se nadamo novim ,,starcima” u klubovima? Danas kada se u inostranstvo ide mnogo ranije i kada su zahtevi u vrhunskom sportu mnogo rigorozniji, pa se sportisti ne opredeljuju i za istovremeno studiranje, čime se vezuju za mesto boravka, teško je zamisliti da se u našim uslovima pojave oni koji će vezati ne deset ili više sezona, već i pet-šest, ne možemo biti preveliki optimisti u tom pogledu. Sa druge strane, možda sport opet napravi neki veliki zaokret.

Možda opet više generacija navijača bude navijalo za sastav pun dobro poznatih lica.

Postavi odgovor