Gde i kako je nastao rukomet? Zanimljivosti koje niste znali o ovom sportu (VIDEO)

Svetsko prvenstvo u rukometu, bliži se kraju. Na programu je još utakmica za treće mesto i finale i pravo je vreme da naučimo sve zanimljivosti vezaner za ovaj sport i njegova pravila.

Rukomet je veoma popularan sport, naročito u Evropi gde se procenjuje da je on drugi po popularnosti, odmah posle fudbala!

Zato vam Meridian predstavlja pravila zanimljivosti o ovom lepom sportu koje možda niste znali!

Možda ne deluje tako na prvi pogled, ali je ovaj sport kao hibridni nastao kombinovanjem fudbala, košarke, vaterpola i netbola, što je preteča košarke.

Ekipe se sastoje od po sedam igrača koji pokušavaju da ubace loptu u gol koji je oivičen gol linijom i u prostoru između nje i gola može da se nalazi samo golman.

Meč se sastoji od dva poluvremena koja traju po 30 minuta, a teren je dimenzija 20 puta 40 metara.

U pitanju je jedan od retkih sportova gde se igrači ne ograničavaju određenim brojem faulova, tako da ih mogu napraviti koliko hoće u toku jedne utakmice.

Lopta u mnogome podseća na loptu za fudbal ili odbojku. Najveća razlika je u veličini lopte, a da li ste znali da se lopte za rukomet razlikuju u odnosu na to ko igra?

Lopta za muškarce ima oko 450 grama i obim od 58 centimetara, dok za žene ima oko 350 grama i obim od 55 centimetara.

Rukomet je stara igra koja se igrala još u antičkoj Grčkoj, o čemu kao dokaz imamo slike na amforama i drugim predmetima iz tog vremena.

Danas postoji više različitih rukometa, kao što je češki, veliki, američki, irski ili rukomet na pesku.

srbija-francuska-rukomet
Rukometaši Srbije su početkom 2020. iznenadili Francusku (FOTO: Srdjan StevanovicSrdjan Starsportphoto)

Međutim, najpopularnija je verzija mali rukomet koji se igra u zatvorenoj hali.

Pravilo od tri sekunde je značajno promenilo sam način igranja. Uvedeno je 1936. godine i zabranjuje igraču da drži loptu kod sebe duže od tri sekunde. Ukoliko premaši tri sekunde, sudima mu oduzima posed lopte.

Poslednjih meseci, popularnost ovog sporta u Srbiji polako se približava nivou na kojem je nekad bila. Reprezentacija Srbije je dobila prvog stranca kao selektora – Tonija Đeronu, a zatim je na njegovom debiju pobedila rukometnu silu, selekciju Francuske, da bi nekolilko dana kasnije odigrala sa istim rivalom meč bez pobednika. 

Zanimljivosti o tenisu koje (možda) niste znali

Obavezno pogledajte: KAŠALJ NA NERVNOJ BAZI | Fudbalski kutak: Udarac iz ugla #39

2 Komentara

    Meni je rukomet omiljeni sport, vise ga volim nego fudbal.. Steta sto kod nas ovaj sport nije toliko popularan

    Sport aa jako velikom istorijom , Rukomet je izrastao u jedan od najboljih sportova na svetu … malo grubo za moj ukus ali svakako mnogo interesantan

Postavi odgovor