Srbija i u Barseloni po starom - Filipović najavio zlato

Nekoliko sati više od tri dana, deli nas od početka Evropskog prvenstva u vaterpolu koje se ove godine održava u Barseloni, a na kome će Srbija braniti titulu šampiona osvojenu pre dve godine u Beogradu.

Sportsku javnost u zemlji u kojoj su vaterpolisti oduvek bili miljenici, ne treba posebno podsećati da je beogradski trofej bio treći u periodu ,,strahovlade” koju su delfini zaveli od 2012. godine. Tada su u Ajndhovenu započeli zlatni ciklus trijumfom nad Crnom Gorom koju su pobedili i pre dve godine u Beogradu, dok je u međuvremenu savladana Mađarska u Budimpešti (2014).

Fudbal, sumo rvanje i navijačice: Šta im je zajedničko?

Kao i uvek kada su u pitanju velika vaterpolo takmičenja, Srbija ima ulogu jednog od glavnih favorita za najsjajnije odličje. To se ni ovoga puta ne dovodi u pitanje. Srpski vaterpolisti su posle spektakularnog ispraćaja koji je priređen na bazenu sportskog centra ,,Milan Gale Muškatirović” u Beogradu, otputovali u Španiju.

SERBIA USA 17

Iako takmičenje zvanično počinje 14. jula utakmicama ženskih selekcija , Delfini svoj prvi meč igraju dva dana kasnije protiv starog poznanika Rumunije. U konkurenciji se nalazi šesnaest timova koji su podeljeni u četiri grupe, a Srbija je za rivale dobila Rusiju, Slovačku i već spomenutu Rumuniju.

Srbija je najveći favorit za zlato u Barseloni!

Sistem je dobro poznat i već razrađen, a ekipe takmičenje mogu da nastave na sledeći način: najbolja reprezentacija iz svoje grupe odlazi direktno među osam najboljih, dok drugoplasirani i trećeplasirani tu priliku moraju da zasluže kroz duele u osmini finala.

Srbija želi da se ponovo popne na najviše postolje

Kapiten Filip Filipović je svoja očekivanja formulisao na veoma jednostavan način i ona staju u jednu reč: zlato. Grupu u kojoj se nalazi Srbija je ocenio kao laku u smislu da ne bi trebalo da bude nikakvih problema da se osvoji prvo mesto i izbegne ne uvek prijatna osmina finala. Projektovani protivnik u četvrtini finala je već druga priča pošto su u pitanju Italija ili Mađarska.

Kvote za mečeve Evropksog prvenstva u vaterpolu se nalaze ovde

Trinaestorica koji su krenuli na put su Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Viktor Rašović, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Nemanja Vico, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović. Novajlija je Nemanja Vico koji je zamenio Nemanju Ubovića. Selektor Dejan Savić u sastavu ima najviše onih koji igraju za mađarske klubove, čak sedmoricu.

Ovo je drugi put da se šampionat Evrope održava u Barseloni. Prvi put je to bilo 1970. godine kada je šampion postala reprezentacija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a ispred Mađarske i bivše Jugoslavije.Od 2001. godine (računajući SR Jugoslaviju i Srbiju i Crnu Goru) Delfini su na kontinentalnim prvenstvima propustili samo jedno finale (2010, Zagreb).

Postavi odgovor