HOĆE NEKO NA VATERPOLO? "Ranjeni lav" dobija stari sjaj!

Vaterpolo je neferomalno nacionalni sport u Srbiji, koji nakon godina tavorenja polako vaća stari sjaj!

Kada neko spomene vaterpoliste Srbije, sinonim su medelja na najvećim sportskim smotrama.

Retko kada se u prošlosti dešavalo da naša reprezentacija dođe sa nekog velikog takmičenja bez nekog od odličja.

Za to vreme sistematski je loše rađeno što se tiče razvoja klupske priče u najtrofejnijem našem sportu.

Gotovo celu jednu deceniju postojao je samo jedan klub. Naravno reč je o Partizanu, koji je nizao sjajne rezultate, ali uz mnogo finansijskih problema.

Crno-belima sa Banjice su se u jednom „izletu“ pridružili Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca, a sve je to bilo kratkog daha…

Došli smo u takvu sitauciju, da naši klubovi prvo nisu bili u stanju da izbore jednu pobedu u najjačem evropskom takmičenju, a potom nas u tom takmičenju nije ni bilo.

Problemi koji su bili prisutni u klupskom vaterpolu, počeli su lagano da se reflektuju na rezultate reprezentacije, koja je povezala nekoliko takmičenja bez osvojene medalje. Što je ranije bilo nezamislivo.

Naravno glavni problemi su bili jasni. Najbolji igarči nisu igrali u domaćem šampionatu, rad sa mlađim kategorijama je bio diskutabilan, dok o finansijama i infrastrukturi ne treba previše trošiti reči.

Situacija je bila bezizlazna, a onda su se legende počele da se vraćaju u srpski vaterpolo i prvi rezultati su već viđeni.

Krenimo prvo od reprezentacije…

Tri takmičenja, tri zlata za srpski vaterpolo!

Leto 2021. godine možda će biti upamćeno kao drugo po redu koje je bilo obeleženo problemima izazvanih pandemijom koronavirusa, ali za to vreme se rađalo nešto prelepo.

Jedna mala zemlja je uspostavila totalnu dominaciju u jednom od najstarijih sportova na svetu.

Srbija je minulog leta odigrala tri velika takmičenja i sa sva tri se vratila uzdignuta čela usled fenomenalnih rezultata.

Prvo je A selekcija uspela da odbrani zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju i dok su se mnogi pitali ko će da nasledi šampione koji odlaze u zasluženu reprezentativnu penziju, pojavili su se neki novi klinci.

aerodrom docek vaterpolo jovana 118939
Vaterpolisti Srbije nakon osvojenih Olimpijskih igara u Tokiju! (FOTO: Starsport)

Vaterpolo je ponovo ušao u modu, a da Srbija ne treba da brine za budućnost pobrinuli su se dečaci do 17 i 20 godina.

Momci do 17 godina koje je sa klupe predvodio Miloš Korolija, dok mu je pomoćni trener bio legendarni Boban Nikić, na jedan dominantan način je osvojila Evropsko prvenstvo na Malti.

Samo nekoliko dana pre, juniori predvođeni prvim trenerom Radničkog iz Kragujevca, Urošem Stevanovićem zaokružili su fenomenalan ciklus najsjajnijim odličjem na Svetskom prvenstvu u Pragu.

Da li je moglo bolje?

Legende su ponovo deo srpskog klupskog vaterpola!

Da uspesi tri reprezentativne kategorije ne padnu u senku sa početkom nove sezone, potrudila se jedan potpuno nova vaterpolo liga.

Dovoljno je samo reći da su se asovi poput Mandića, Jakšića, Mitrovića, Aleksića, Pjetlovića, Rašovića vratili u domaći šampionat, pa da svima postane jasno da je to možda i najjača liga u Evropi.

Kao potvrda toga, ide teza da su čak tri srpska kluba među učesnicima grupne faze Lige šampiona.

Novi Beograd i Radnički iz Kragujevca su svojim rezultatima i minulim radom zaslužili direktan poziv LEN-a, dok je Crvena zvezda uspšno prošla veoma zahtevne kvalifikacije.

vaterpolo-crvena-zvezda-liga-šampiona
Zvezda u Ligi šampiona! (FOTO: Starsport)

Klinci u Srbiji će sada imati priliku da gledaju ono najbolje što evropski vaterpolo može da pruži. Lepa je iskoristiti tako nešto.

Za sam kraj najbolje je prisetiti se emotivne izjave Dušana Mandića nakon polufinalnog meča na Olimpijskim igrama protiv Španije.

Hoće neko na vaterpolo?

LIGA ŠAMPIONA U ZNAKU SRBIJE! Savić neće da prognozira: Oblačno vreme, ali možda će se iza oblaka probiti sunce…

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Marko Dugošija: Hteo sam da odustanem, a onda sam postao svetski prvak! | Sport Fokus Meridian EP27

 
 

Postavi odgovor