Da li je Zverev spreman za sledeći nivo?

Aleksander Zverev je možda zakasnio da bude svrstan u red onih koji su svoj prvi Grend Slem osvojili sa manje od dvadeset godina, ali je svojim sve stabilnijim igrama i pobedama koje sada postiže u važnim mečevima i sve dužim serijama, ipak dao za pravo onima koji su mu predvideli lepu tenisku budućnost.

Ne treba se previše obazirati na to što je u finalu Rima dopustio Nadalu da se izvuče (nešto slično je uradio i pre dve godine u Indijan Velsu), jer izgubiti od Španca u finalu bilo kog Mastersa, a pogotovo nekog koji se igra na šljaci, neće se smatrati neuspehom dokle god se Majorčanin bavi tenisom.

Rimski utisci, Đoković i Velika četvorka

Ono što je važno je da Zverev pokazuje da nema problema sa vrstom podloge. Njegova igra je već spremna za najveća dela, ostalo je još da se poradi na drugim elementima. Te druge stvari se mogu tražiti u iskustvu, koje mu neće izmaći, kao i u psihološkim momentima, koji su opet u tesnoj vezi sa rečenim sticanjem iskustva.

Ako se traži naslednik Velike četvorke, Zverev je prvi izbor

Zverev se već izdvojio iz grupe onih koji važe kao naslednici najboljih svetskih tenisera. Federer je već bliži četrdesetoj nego tridesetoj, a Nadal, Đoković i Mari ,,čeznu” za konkurencijom koja će im obogatiti nekoliko poslednjih sezona koje se lagano približavaju. Mladi Nemac je u prethodne dve godine osvojio osam ATP turnira, od čega tri Mastersa i još pet puta bio akter finala.

O prilagođenosti svim podlogama u prilog govori prošlogodišnje finale u Haleu u kojem ga je pobedio Federer. Naravno, ono što smo rekli za Nadala i šljaku, važi za Federera i travu, možda čak i više. Unutar granica njegovih dostignuća svakako treba očekivati i najveće teniske trofeje, samo je pitanje vremena.

Nadal se sprema da prisvoji sezonu – mogu li Madrid, Rim i Pariz da padnu u ,,cugu“?

Uostalom, svestranost je obavezna ukoliko on i njegov štab u kojem je otac i dalje u ulozi trenera, planiraju da težinu trofeja podignu na sledeći nivo. Na tom sledećem nivou, odnosno na Grend Slem turnirima, Zverev do sada nije imao zapaženih rezultata. Međutim, iako se u sportu dešava da se potencijali ne ostvare, skoro da je nemoguće da ovaj mladić u svojoj karijeri bar jednom ne postane pobednik nekog od najprestižnijih turnira.

Nedostaje još samo rezultat na Grend Slem turnirima

Odličan servis, više nego dobro kretanje uprkos visini od skoro dva metra, sjajan forhend i izvanredan bekhend su oružja koja mu na svakoj podlozi donose prednost. Ostvarivao je pobede nad teniserima koji su među najboljih deset na ATP listi, a sada je i sam jedan od njih – treći. Ove godine ima najviše pobeda u sezoni (30), međutim i relativno rano ispadanje u Melburnu kada ga je savladao Hjeon Čung, koji je kasnije stigao čak do polufinala, ali koji u svemu ostalom ne može da se meri sa Zverevim.

Zverev je drugi favorit za trijumf u Parizu!

Preostalo je još samo da prekorači prepreku koja u slučaju predugog odlaganja, može da postane i mentalna barijera. Nivo tenisa koji poseduje bi bilo prava šteta da se ne iskoristi u tom smislu. Rolan Garos je veoma blizu, a sa pobedom u Madridu i ,,zamalo” trijumfom u Rimu, moglo bi se reći da je Zverev spreman za bolji rezultat u Parizu.

 

Postavi odgovor