Đoković 13/13, Federerovih 8: Preko ‚‚velike četvorke" do gren slema

Novom gren slem titulom Novak Đoković se približio Pitu Samprasu na listi najvećih trofeja. Osim Amerikanca, ispred njega su još i Rafael Nadal i Rodžer Federer, a jedna zanimljiva statistika daje novi ugao o trofejima koje su današnji vladari tenisa osvajali.

Šta se desi kada pogledamo koliko gren slem titula su Đoković, Federer i Nadal osvojili kada bi na putu do trofeja morali da savladaju jednog člana čuvene ‚‚velike četvorke” kojoj pripada i Endi Mari?

NOVAK I VIMBLDON, OSAM GODINA KASNIJE

Naime, Novak Đoković bi u tom slučaju bio stoprocentan – nikada nije osvojio gren slem, a da na putu do trofeja nije savladao bar jednog od preostale trojice igrača ‚‚velike četvorke”. Dakle, njegovi putevi uvek su bili oni najteži.

Koliko je Novak morao da radi da bi stigao do 13 gren slem titula govore i imena njegovih rivala u najvećim finalima. Igrao je u 22 finala, a 20 puta je igrao protiv Nadala, Federera, Marija ili Stena Vavrinke (on je takođe osvajač tri gren slem trofeja, kao i Mari). Jedina preostala dvojica su Žo Vilfrid Conga i Kevin Anderson.

Đoković
LONDON, ENGLAND – JULY 15: Novak Djokovic of Serbia celebrates with the trophy after winning the Men’s Singles final against Kevin Anderson of South Africa on day thirteen of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 15, 2018 in London, England. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Rafael Nadal je po procentu trofeja osvojenih kada bi savladao nekog igrača iz ‚‚velike četvorke” na drugom mestu (76 odsto). I on je osvojio 13 gren slemova na taj način od ukupno 17. Da je savladao Đokovića u polufinalu, imao bi vrlo realnu šansu da se obe brojke povećaju za po jedan.

Na kraju, treće mesto zauzima Federer. Švajcarac je osvojio samo osam od ukupno 20 gren slemova na gorepomenuti način. Naravno, na to utiče i da je veliki broj gren slemova osvojio kada su Đoković i Mari bili daleko od nivoa na kojem su danas. Federer je do kraja 2006. godine već imao devet gren slemova uz svoje ime, u vreme kada Srbin i Škot još uvek nisu nastupili niti jednom u polufinalu slemova.

KO OSVAJA JU-ES OPEN?

Interesantno je da se Federeru i Nadalu samo po jednom dešavalo da izgube u svoja tri uzastopna finala gren slemova. Obojica su sva ta finala gubili baš od Đokovića. Nadal je gubio u finalima Vimbldona i Ju-Es Opena 2011., a onda i finalu Australijan Opena 2012. godine. Federer, sa druge strane, gubio je tri vezana finala na Vimbldonu 2015. i 2016., kao i Ju-Es Openu iste godine.

Do kraja tekuće sezone ostao je još samo Ju-Es Open. Federer, Nadal i Đoković su, kao u stara dobra vremena, među sobom podelili prva tri i biće vrlo interesantno videti kome se smeši titula na njujorškim terenima.

15 Komentara

Postavi odgovor