Da li je moguće?

Kad jednom smrkne, drugom svane. Tako se, donekle, može opisati verovatno najveće iznenađenje teniske sezone koje smo videli na Srpska openu.

Kao što već znate, ako ne živite ispod nekog kamena, Dušan Lajović je u četvrtfinalu turnira iz serije 250 u Banja Luci savladao Novaka Đokovića i eliminisao ga sa “svog” turnira.

I to je uradio iz trećeg pokušaja, nakon što je u prethodna dva osvojio zbirno četiri gema (6:2, 6:1, 6:0, 6:1), odnosno – popularni Duci je danas osvojio više setova nego u prethodnom meču gemova.

Lajović, trenutno 70. teniser planete, pre nekoliko godina objavio je da je krenuo da sarađuje sa psihoterapeutom, a benefite istog je krenuo da ističe sve češće i češće.

Uprkos tome, gledajući duel sa Novakom, ma koliko da je Dušan izvanredno igrao, briga o tome kada će se “raspasti” (žargonski rečeno po sportskom rečniku) bila je aktuelna i u prvom i u drugom setu.

Nikada Lajović nije delovao kao neko ko je stoprocentno uveren u sebe, pa ni kada je 2018. u Madridu srušio Huana Martina del Potra, što mu je do sada bila verovatno najveća pobeda u karijeri.

Konstantno je Lajoviću falilo “nešto” što se rečima nije moglo najbolje definisati, ali to slučaj nije bio 21. aprila na Centralnom terenu teniskog kompleksa u Banja Luci.

Lajoviću danas nije falilo ništa. Ni bekhenda, ni forhenda, ni servisa, ni mentalne stabilnosti, ni fokusa. Danas je Dušan Lajović bio Top 10 igrač.

“U nekim trenucima je odigrao agresivnije. To je možda ta promena kod njega. Čitav život igra dobro na šljaci. Mentalno je ostao čvrst i to je taj napredak”, rekao je Novak posle meča, uz još nekoliko hvalospeva o mlađem sunarodniku.

Što se Novaka tiče, kristalno je jasno da je bio kilometrima daleko od svog nivoa, što nije podatak koji može da oduzme zasluge Duciju, pošto je i sam posle meča toga bio svestan, aludirajući na to čak i da je povreda lakta spustila njegov nivo igre.

Podrška banjalučana, koji su se trudili da koliko su mogli navijaju i za Dušana, nije bila dovoljna ovog puta, a možda je i malo odmogla, kako to, nažalost, biva.

Kao što je slučaj bio i na Srbija openu, Novak je tokom ovog turnira imao mnogo “vannastavnih aktivnosti”. Čak je i danas u toku dana, nakon treninga koji je održao samo nekoliko sati pred meč, posvetio više od 20 minuta kako bi se sa svima prisutnima slikao i kako bi potpisao apsolutno sve autograme.

To radio svaki dan od ponedeljka, a koliku ulogu domaćina turnira je imao iza kulisa ne možemi ni da znamo.

Ovaj meč je velika stvar za Dušana i, logično, loša za Novaka, ali je daleko od nekog problema koji bi trebalo da brine navijače pred Rolan Garos, do kojeg ima još više od mesec dana.

Novak ima vremena da namesti formu, zaleči lakat i usput i odmori ako bude želeo. Neka ovo bude veče Dušana Lajovića. I da, moguće je.

2 Komentara

    Nije nikakva povreda u pitanju jednosravnk loša igra Novaka i Krajinkvic iznad svojih mogucnosti ružno je s mu se sad umanji ova pobeda

    Novak je bas pruzio gledaocima u Banja Luci neverovatan dozivljaj o kome ce se jos dugo pricati!!!!!

Postavi odgovor