Pukovnik prestaje sa salutiranjem - Mihail Južnji najavio kraj karijere

Tačno mesec dana posle svog 36. rođendana, Mihail Južnji je na ATP turniru u Atlanti izgubio od Miše Zvereva i odigrao meč koji nema posebnu simboliku osim što je jedan od poslednjih u njegovoj dugoj i pre svega, zanimljivoj karijeri.

Kao i većina sportista pred prestanak sa igračkim delom karijere, ni Južnji svoju odluku nije doneo lako. Sazrevanje je potrajalo nekoliko godina, a cela priča je mogla da bude završena i ranije. Južnji je pre par sezona nameravao da se od tenisa oprosti u rodnoj Moskvi, međutim, iako će svoj poslednji meč ipak odigrati u Rusiji, to će biti ovoga septembra u Sankt Peterburgu.

Novo doba počinje već u Njujorku – šta znači pravilo ,,25 sekundi“ za ATP?

Nema sumnje da će na ATP turu nedostajati ovaj teniser oko koga se većina slaže da je Belom sportu mogao da pruži mnogo više. Južnji je ipak dao dovoljno. Posle trijumfa nad Rajnbergom pre nekoliko dana u Atlanti, nedostaje mu još samo dve do zbira od pet stotina. Posle Jevgenija Kafeljnikova koji ih ima 609, postao bi tek drugi Rus sa takvim učinkom.

Šanse da to uradi pre zvaničnog oproštaja postoje pošto Južnji ostaje na tlu SAD da završi američku turneju. Međutim, mnogo bi lepše bilo da to učini u svojoj zemlji i na turniru koji je već jednom osvajao. Od ukupno deset, Moskovljanin je titulu u Sankt Peterburgu uzeo 2004. godine, dok je u svom gradu bio najbolji pet godina kasnije.

Južnji je u karijeri osvojio deset ATP titula

Zanimljivo je da nijedan turnir nije osvajao dva puta, a preostalih osam su Štutgart, Roterdam, Čenai, Minhen, Kuala Lumpur, Zagreb, Gštad i Valensija. Mogao je, jer je u Minhenu i Sankt Peterburgu nastupio u još po dva finala, a u Roterdamu i Valensiji još po jednom.

Čak ni Serena Vilijams ne bi uspela u ATP konkurenciji!

Najbolji plasman je imao pre deset godina (8), a najdalje na Grend Slem turnirima je stizao u Njujorku gde je dvostruki polufinalista. Talenat nikada nije bio sporan, ali temperament jeste. Sopstvenu manju živopisnost bi verovatno naplatio većim brojem trofeja, ali to onda ne bi bio on.

Možda je i rana smrt oca uticala da ne ostvari svoj puni potencijal na terenu. Ono u čemu se ostvario je da je stekao glas jednog od retkih sportista koji su u eri vrhunskog profesionalizma uspeli da zadrže svoje ja i izbegnu pad u mehanicistiku.

Nadimak Pukovnik je opravdao poznatim salutiranjem

A Pukovnik je neko ko sebe u nastupu besa izudara reketom i raskrvavi glavu, ali takođe i osoba sa doktoratom iz filozofije. Temperamentno ponašanje ga ipak nikada nije dovelo u situaciju da publici postane antipatičan. Na terenu ga krasi jednoručni bekhend koji izvodi na prilično neuobičajen način.

Najbolje kvote za teniske mečeve se nalaze ovde

Sa članovima Velike četvorke ima polovičan učinak. Naravno, ne u smislu odnosa pobeda i poraza već da je Đokovića i Nadala uspevao da pobedi (ukupno sedam puta) dok Federera i Marija nije uspeo da savlada.

Sank Peteburg počinje polovinom septembra, a mi ćemo do tada možda videti još neku od Pukovnikovih salutiranja. Možda već na Otvorenom prvenstvu Amerike, zašto da ne.

 

 

 

Postavi odgovor