Iz rubrike - sećanja: Bečka noć u kojoj su dečaci postali muškarci

Willkommen in Wien…

Treći put u proteklih petnaestak godina Beč će biti domaćin reprezentaciji Srbije. Tvorevina na Dunavu sa više od sto hiljada srpskog stanovništva, po mnogo čemu je važna za naš narod – počev od istorije, kulture, muzike, pa sve do sporta iliti fudbala.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa.

Pamti se i dan danas ona 2008. godina kada je Srbija pod palicom Radomira Antića krenula u atak na Mundijal u Južnoj Africi i uz pomoć gotovo pola bečkog stadiona uspela da “nokautira” Austriju 3:1.

Projektil Miloša Krasića na startu utakmice, snalažljivost Laneta Jovanovića po promašaju Pantelića i fenomenalna egzekucija golobradog Ivana Obradovića za kraj.

Kao da je to veče sve promenilo… Fudbal je preko noći ponovo postao tema broj jedan, narod se opet bavio selektorskim pitanjima, a reprezentacija sa veličinom poput Antića na klupi je izgledala odlično, baš kao nekada.

U konkurenciji Francuza, Rumuna i Austrijanaca, kvalifikacije smo završili na prvom mestu i na ubedljiv način otišli na prvenstvo sveta, a tamo se desilo šta se desilo.

Situacija u ovom trenutku je za neke dobra, za neke ne. Iako je selektor Dragan Stojković uspeo da objedini dva velika takmičenja i postane prvi selektor u novijoj istoriji kome je to pošlo za rukom, činjenica je da narod i dalje nema veliko poverenje u državni tim.

Birmančević spreman za EURO: Mentalitet je ključ – a, mi ga imamo!

Put ka Nemačkoj bio je kao i obično turbulentan, kako na terenu, tako i van njega, ali cilj opravdava sredstvo. Nije Mundijal u Kataru ostavio dobar utisak, čak naprotiv, međutim, priliku za popravni će Orlovi imati već za nekoliko dana kada će zvanično startovati Evropski šampionat, za nas prvi posle 24 godine.

Možda je i za same igrače dobra stvar što nacija i ne očekuje nešto veliko u Nemačkoj, pa će moći bez po običaju velikog pritiska da se spreme za mečeve protiv Engleske, Slovenije i Danske.

Ipak, do tada ima još 180 minuta “prijateljskog” fudbala, a prvi je već u utorak (20.45, TV Arena sport) protiv Austrije u Beču. Iako Stojković neće imati sve igrače na raspolaganju, biće to ozbiljna provera na Ernst Hapelu sa uvek tvrdom selekcijom Ralfa Rangnika.

Pa ako je tako, neka se istorija ponovi i Beč bude početna stanica nekih novih uspeha.

Obraćanje Dragana Stojkovića: Ja sam tu da donosim odluke, a ne da činim usluge nekome

BONUS VIDEO:

5 Komentara

    Bec ima da gori,mnogo Srba ima u Austriji

    Tad se igrao mnogo ozbiljniji fudbal a mi smo na svakoj poziciji skoro imali strasno kvalitetne igrace ,druga su vremena sad i mnogo smo lošiji nazalost

    Nekad bilo a sad se pripoveda!

    Dobro bi bilo da ponovimo uspeh reprezentacije iz 2008. godine u Beču i opet da pobedimo reprezentaciju Austrije.

    Taman ćemo sutra videti da li imamo razloga za nadu ili ne mada kod svih nas nada ostaje da sa ovom ekipom koju je selektor Stojković izabrao bi trebalo da imamo bolji uspeh nego onaj na Mundijalu.

Postavi odgovor