Presedan na Evropskom prvenstvu - čip u lopti zaustavio Belgiju

Možda i najveće iznenađenje dosadašnjeg toka Evropskog prvenstva je poraz Belgije od Slovačke (0:1).

Nisu Crveni đavoli blistali, ali nisu imali ni sreća – dva gola su im poništena. Tačnije poništeni su pogoci Romelua Lukakua.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Drugi pogodak mu je anuliran zbog igranja rukom od strane saigrača Luisa Opende, a način na koji je detektovan prekršaj pravila dosad nije zabeležen u istoriji fudbala.

Naime, prvi put je igranje rukom detektovano zahvaljujući čipu u lopti. U sredini lopte nalazi se senzor za pokrete, koji napaja punjiva baterija i koji daje uvid u svako kretanje lopte.

Podaci se potom šalju u VAR sobu, a potom se u jednačinu ubacuju i podaci i pozicioniranu igrača, sve to uz pomoć veštačke inteligencije.

Ova inovacija takođe doprinosi UEFA tehnologiji za ofsajd, kao i VAR sudijama da identivikuju svaki dodir igrača sa loptom, što bi trebalo da dovede do skraćivanja vremena za donošenje odluka o igranu rukom ili o penalu.

MERIDIAN PONUDA: Belgija – Rumunija

Bonus video:

2 Komentara

    Pa šta će im sudije na terenu onda ?

    Kako taj čip izdrži udare u loptu nije mi jasno, ali eto lepog noviteta koji će pomoći sudijama da donose bolje odluke o tome da li je bilo dodira lopte rukom ili ne.

Postavi odgovor