Trnava - Beli anđeli u Milanovim dresovima

Ono o čemu Vladan Milojević sigurno ne želi da razgovara je tema plej-ofa u UEFA Ligi šampiona, jer nije u njegovom maniru da preskače korake, imajući u vidu da je njegovim fudbalerima do poslednje prepreke preostao još jedan koji se zove Spartak Trnava.

Međutim, koje god novine da otvori uz svoju jutarnju kafu, trener šampiona Srbije će videti da se o tome uveliko polemiše. Navika da skočimo pre nego što kažemo hop se nažalost i dalje često ispoljava.

Možda je neko procenio da je Trnava protivnik koji će se sam skloniti sa Zvezdinog puta, što čak i pod ispravnog pretpostavkom da su Crveno-beli ipak kvalitetniji tim, može da bude kontraproduktivno.

Šampion Slovačke definitivno nije ekipa bez kvaliteta, a pogotovo bez uspeha, korena i tradicije. Štaviše, ima ih i više nego dovoljno da bi ih srpska fudbalska javnost zanemarila. Osim toga, Trnava je jedan od dva najpopularnija slovačka kluba, čiji navijači obrazuju možda i najtemperamentiju takvu grupu u zemlji.

Žoze Murinjo i njegov ego – da li se priča ponavlja?

Malo stariji ljubitelji fudbala, ili barem oni čiji se afiniteti ne završavaju samo čitanjem rezultata ili ,,brifingom” o par najpopularnijih evropskih liga, znaju da je Spartak Trnava i u epohi nekadašnje Čehoslovačke bio ime od ugleda. Štaviše, Trnava je jedan od samo tri slovačka kluba osvajača titule u zemlji koja se ponosi i istorijom  evropskog šampiona.

Trnava od 1953. godine nosi ime Spartak

Klub je osnovana davne 1923. godine spajanjem dva lokalna kluba i prihvatila naziv TSS Trnava. Po završetku Drugog svetskog rata neko vreme nosi ime TJ Kovosmalt, da bi 1952. godine klub usvojio današnji naziv. U prvih nekoliko decenija nije bilo značajnijih rezultata, koji su počeli da se ostvaruju polovinom šezdesetih najviše zahvaljujući legendarnom napadaču Jozefu Adamecu.

Zanimljivo je da je prvi klupski trofej osvojen u Evropi (1967) u nekadašnjem Mitropa kupu, a da je Spartak pobeđivao takve slavne rivale kakvi su Honved, Lacio, Fiorentina, Ujpešt. Već naredne godine se proslavlja prva domaća titula, a klub 1969. godine stiže do polufinala Kupa šampiona gde gubi od slavnog Ajaksa sa sve Johanom Krojfom u timu. Veliki protivnik je u Trnavi savladan sa 2:0, ali je Ajaks u finale otišao zahvaljući boljem rezultatu u Amsterdamu (3:0).

Do 1973. godine u klupske vitrine stižu još četiri titule, a onda nastupa deo istorije u kojem sve do prošle sezone izuzev dva kupa, nije osvojena nijedna titula! Za sve to vreme, međutim, Spartak Trnava ne ostaje bez podrške navijača, naprotiv. To važi i danas, što se može potkrepiti i činjenicama da je klub u više od polovine sezona u Slovačkoj imao najbolje posećene tribine.

Trakai – grad okružen jezerima i zamak izgrađen na ostrvu

U sezoni 2015/16 Trnava je imala dvostruko veću prosečnu posetu od sledeće najveće, a i dalje je zvanični rekorder slovačke Super lige sa skoro petnaest hiljada posetilaca po utakmici iz 1997. godine.

Najveći rival Trnavi je Slovan iz Bratislave

Jasno je da su navijači velika snaga Zvezdinog protivnika, a glas neustrašivosti i ,,prekosti” nose još iz Čehoslovačke, pogotovo posle utrčavanja na teren i incidenta na utakmici sa Torpedom iz Moskve. U predvečerje tadašnjih previranja u tom delu Evrope, to je bio pravi znak odanosti svom klubu. Utakmica sa Slovanom iz Bratislave spada u najveći derbi u zemlji, a rivalitet dvaju strana nije jenjavao ni u doba Slovanove premoći.

https://twitter.com/EuroMinnow/status/1021875401906380803

Bestrofejni period se završio protekle sezone kada Trnava postaje šampion Slovačke po prvi put od izlaska iz Čehoslovačke, odnosno osvojena je prva titula posle četrdeset pet godina.

Kvote za utakmicu Zvezda – Trnava su već spremne

Okršaj sa Crvenom Zvezdom nije prvi koji će Trnava imati sa srpskim klubovima. Naime 1996. godine savladali su Čukarički u nekadašnjem Intertoto kupu (3:0), a klub do sada nijednom nije prošao u grupnu fazu takmičenja. Zanimljiv podatak je da je pre deset godina neko vreme na klupi sedeo Vladimir Vermezović kao prvi trener koji nije Slovak ili Čeh, podrazumevajući novije klupsko doba.

Iako je nadimak ekipe Beli anđeli, osnovne klupske boje su crveno-crne, a takvi dresovi veoma podsećaju na Milanove. Što se Zvezde tiče, još jedan dodatan motiv za dobru igru.

Postavi odgovor