Ponosni učitelji dobro pamte Birmančevića, Pavlovića i Lukića: Blistali su, ali ne samo na fizičkom

Šabac se krajem osamdesetih dičio vanzemaljcima. Onim rukometnim. Iz čuvene Metaloplastike u reprezentaciji su igrali Veselin Vujović, Veselin Vuković, Mirko Bašić, Mile Isaković, Zlatko Portner, Jovica Cvetković, Jasmin Mrkonja, Slobodan Kuzmanovski

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Međutim, ni u takvom sazvežđu nije se dogodilo da trojica asova poteknu iz iste osnovne škole kao što je slučaj sa Sašom Lukićem, Strahinjom Pavlovićem i Veljkom Birmančevićem, Šapčanima koji su bili đaci OŠ „Laza Lazarević”. Objava na Instagram nalogu „Lazina škola” ukazala je na kuriozitet kojim se s razlogom u ovoj obrazovnoj ustanovi diče. U vremenu kad su, na žalost, znatno češće vesti o negativnim pojavama u školama poput napada na nastavnike, vršnjačkog nasilja, dojava o bombama…„Laza Lazarević” je primer koji vraća veru.

Ovim fenomenom pozabavio se i Meridian sport.

„Svaki direktor bio bi ponosan u ovakvoj situaciji. To su dobri momci, bili su dobri đaci, baš fino vaspitani. Lepo su se ponašali tokom svih godina školovanja. S ponosom to ističemo, isticali smo i kad su Pavlović i Lukić bili na Svetskom prvenstvu u Kataru, zaista je retkost u današnje vreme da jedna škola ima trojicu reprezentativaca”, kaže Milan Blagojević, direktor OŠ „Laza Lazarević”.

Detalje vezane za njihovo školovanje izneo nam je Svetislav Predić, zamenik direktora.

Saša Lukić je svih osam razreda išao u Lazinu školi u Varni, završio je  2011. godine. U nju je išao i Veljko Birmančević koji je osmi razred završio školske 2012/13, dok je Strahinja Pavlović prva četiri razreda završio u Lazinoj školi u Jevremovcu, potom do sedmog razreda pohađao matičnu školu u Šapcu, odakle je 2016. zbog fudbalskih obaveza otišao u Beograd. Sva trojica naših reprezentativca su bili primerni učenici, bili i ostali ponos učitelja i razrednih starešina, kao i cele škole. Njihove sposobnosti nisu bile samo dominantne na časovima fizčkog vaspitanja, već su bili odlični i u svim ostalim predmetima” istakao je Predić.

birma lukic 2

Činjenica da su iz škole potekla trojica članova državnog tima govori i o tome da su nastavnici fizičkog vaspitanja na vreme prepoznali njihove talente i usmerili ka pravom sportu.

„Nije to slučajno, ta nastava je uvek na visokom nivou, ozbiljni, odgovorni profesori koji drže do rada, reda i discipline. Taj kurs je i dalje nastavljen. Naša škola je imala sreću da iznedri i druge velike sportiste. Među poslednjima koji su izašli iz nje su tekvondo šampion Žarko Krajišnik, atletičarka Nikolina Jeremić, dok ove godine ispraćamo iz škole i vaterpolo reprezentativca Miroslava Jakovljevića Jugovića. U školi imamo i sjajne fudbalere, rukometaše, stonotenisere, gimnastičare…”, priča nam Milan Blagojević.

Želju da saznamo imena njihovih učitelja, nastavnika i razrednih starešina koji su imali obrazovnu i vaspitnu ulogu u odrastanju Stojkovićevih aduta ispunio nam je Predić:

Birmančevićeva učiteljica je bila Tanja Žunić, razredna Marijana Radaković, dok su nastavnici fizičkog bili Vladimir Jovanović i Nemanja Ilić. Njih dvojica su takođe predavali i Saši Lukiću. Njemu je učitelj bio Ivan Jovanić, dok su razredne starešine bili Verica Jeremić i Dragorad Maletić. Pavloviću je učiteljica bila Nataša Marović, dok mu je razredni starešina bio Dušan Mijailović, ujedno i nastavnik fizičkog.”

Da u Lazi Lazareviću ne stasavaju samo sjajni sportisti, već i istakniti stručnjaci u drugim oblastima primer su prof. dr Vesna Lompar, vanredni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, kao i nekadašnji ministar Jordan Aleksić. Želja rukovodilaca škole je da na zidu Laze Lazarevića i blizu odeljenja u Varni postave bilborde sa fotografijama reprezentativaca, svojevrsnu čestitku Lukiću, Pavloviću i Birmančeviću, ali i motiv sadašnjim i budućnim đacima da budu uporni i vredni kao njih trojica.

Bonus video:

3 Komentara

    Očigledno je OŠ” Laza Lazarević ” rasadnik sportskih talenata.

    Sve su to momci koji su od ranih dana pokazivali da je fudbal nešto sto im odlicno ide i da je to njihova budućnost ,zanimljivo kako je sve to teklo do dana danasnjeg

    Mali genijalci iz Laze Lazarevic….

Postavi odgovor