UEFA uvodi velike promene u Ligi nacija

Evropska fudbalska unija (Uefa) je na zasedanju Izvršnog odbora u Nionu uvela promene u takmičenju Lige nacija koje će stupiti na snagu u septembru 2024. godine.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja se završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu, prenela je HINA.

Po sadašnjem formatu Lige nacija pobednici grupa Divizije A izborili su plasman na fajnal-for.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija 2024/25. uvodi se četvrtfinale u kojem će pobednici i drugoplasirani iz grupa Divizije A u martu će igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobednici tih susreta kvalifikovaće će se za fajnal-for.

Došlo je do promene i u nižim divizijama. Kao deo promene formata, uvešće se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Divizije A igrati protiv drugoplasiranih iz Divizije B, a trećeplasirane ekipe Divizije B protiv drugoplasiranih iz Divizije C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobednici idu u višu, a poraženi u nižu diviziju.

Ostaje isto da u Divizijama B, C i D pobednici grupa napreduju, dok poslednjeplasirane ekipe iz Divizija A, B i C ispadaju u niži razred. Kako Liga C ima četiri grupe, dok Divizija D ima samo dve, dve najlošije rangirane reprezentacije Divizije C automatski će ispasti.

“Uvođenje Uefa Lige nacija bila je uspešna priča, jer su prijateljske utakmice zamenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove nokaut faze, ekipe će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica,” rekao je predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promena u formatu kvalifikacija za EURO, i evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Po novome će se žrebati 12 grupa od četiri i pet reprezentacija.

Pobednici grupa će se direktno kvalifikovati za EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili direktno kvalifikovati ili učestvovati u utakmicama doigravanja (zajedno sa ekipama Lige nacija za kvalifikacije za EURO). Novi format biće implementiran nakon Evropskog prvenstva 2024.

(Izvor: Beta)

Milojević: Ovaj poraz ne boli kao što može u zvaničnim utakmicama

BONUS VIDEO:

 

5 Komentara

    Menjaju, eksperimentišu, prilagođavaju odnosno mlate praznu slamu

    Ova nova pravila se mnogima nece svideti

    Ovo su sjajne vesti,Liga nacija napreduje iz sezone u sezonu

    Ceferin samo nesto izmislja,ovo je cista glupost

    Sta vise radi ova Uefa pa to je strasno

Postavi odgovor