A u Ulmu muk - Zvezda nije radila što treba, ali jeste ono što ne treba

Svojevremeno je nekadašnji trener IMT-a, ali i Crvene Zvezde, Zoran Krečković, izjavio posle jednog poraza svoje ekipe da njegovi košarkaši u napadu nisu mogli ništa da pogode, ali da su zato u odbrani bili katastrofa. Nešto slično je mogao da kaže i Milan Tomić posle poraza koji je Crvena zvezda doživela od Ulma.

Osamdeset postignutih koševa ne deluje malo, ali je to tačno toliko koliko je košarkašima dopsutila odbrana Ulma. Ekipa Torstena Libenata igra na ,,koš više”, a ove sezone su u Evrokupu i nemačkoj ligi na samo dve od jedanaest utakica primili manje poena, s tim da im je Bajrot dao 79. To je jedan od razloga zbog kojeg se ne može tvrditi da je Zvezda u napadu igrala posebno dobro.

Bleda Zvezda nemoćna protiv Ulma!

To se naročito odnosi na one od kojih se očekivalo najviše, Džoa Reglanda i Bilija Barona, pa i Stratosa Perperoglua, pogotovo što su prva dvojica protiv Ulma u Beogradu odigrali napadački skoro bez greške. Plejmejker je promašio svih pet šuteva za trojku, a Baron nije ubacio nijedan od samo dva šuta za dva poena.

Zapravo, Crvena zvezda nije uradila ništa od onoga što je trebalo da bi pobedila, a rečeno Krečkovićevim manitrom, radile je sve ono što treba da bi izgubila. Spomenuli smo neke od tih faktora, a osim Dobrića, teško je nači svetlu tačku u igri Crveno-belih u Nemačkoj.

Zvezda nije rešavala napade preko visokih košarkaša

U napadu ništa nije urađeno preko visokih igrača. Doduše, Odžo je igrao veoma malo, ali je Zvezda uglavnom pokušavala da sve reši šutem koji je išao samo Dobriću. Osim toga, nastavilo se sa lošom izvođenjem slobodnih bacanja kojih je promašeno čak osam od dvadeset izvedenih.

Izgubljeno je previše lopti (17), posle kojih su ili primani laki poeni ili pravljeni faulovi. Zirbesa u napadu nije bilo, Faje se zadovoljio solidnim učinkom u odbrani, a Perperoglu je bio potpuno dekoncentrisan.

Jedan od podataka koji govori o tome kakvu je odbranu igrala Zvezda je to što je Ulm imao svega 12 asistencija, a postigao je čak 95 koševa. Iako se znao način igre domaćina, Zvezda nije uspela da ih osujeti u šutiranju, a odbrana od pikenrol, odnosno pikenpop igre nije postojala.

Ulm je imao nedopustivo mnogo skokova u napadu

Da stvar bude gora, Zvezda je sebe nadmašila u dopuštanju protivnika da skuplja lopte pod njenim obručem, upravo jedna od stvari koje nisu smele da se dogode. Ulm je imao čak sedamnaest uhvaćenih lopti u napadu, što je u najvećem broju slučajeva dovodilo do novih poena.

Teorija relativiteta nije problem – Crvena zvezda zna šta treba da radi u Ulmu

Postoje još neke stvari kojima Milan Tomić mora da bude posebno nezadovoljan. Jedna je to što su njegovi košarkaši isuviše rano odustali od utakmice, što u slučaju da se pokaže kao nedostatak karaktera, može da bude veliki problem u nastavku takmičenja. Druga je to što Zvezda na gostovanjima igra mnogo slabije nego kod kuće. To bi trebalo da se reši pre nego što na red dođu jače ekipe kojima gostovanaj nisu bauk.

Treća svar možda ukazuje na neke taktičke nedorečenosti ili ogranilenja košarkaša. Naime, Zvezda je u gostima izgubila na dva načina – od Breše u utakmici na mali broj poena i od Ulma koja igra brzo i sa puno šutiranja. Ako imamo u vidu da se Tomićev tim provukao u Monaku, ostaju nedoumice oko toga da li je odbrana Crveno-belih zaista dobra, ili su dobra izdanja više splet okolnosti.

Postavi odgovor