Generalni sekretar FIBA: Stičemo poverenje klubova i dalje ćemo raditi u interesu košarke

Sukobi na relaciji FIBA – Evroliga su se primirli od promene rukovodstva elitnog evropskog takmičenja. Kako navodi generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis, pregovori teku u pravom smeru.

Najveće posledice ovog sukoba viđene su tokom reprezentativnih prozora, koji su bili zakazani tokom trajanja klupske sezone.

Ovo je dalje pravilo probleme nacionalnim timovima koji nisu mogli da računaju na svoje najbolje igrače, kojima su klubovi često branili da natupaju u predviđenom datumu za svoju zemlju.

Najviše su trpeli evroligaški i NBA igrači, a kako kaže generalni sekretar FIBA u intervjuu za “Sport24” uskoro bi sve moglo da bude drugačije.

“Bila je to stvar kredibiliteta i poverenja. Domaće lige su shvatle da mi radimo u interesu svih, ne samo u interesu nacionalnih timova ili saveza. Prvi cilj nam je bio da se približimo klubovima. Klubovi su shvatili da FIBA ulaže i u FIBA Ligu šampiona, da vodi računa o kalendaru“, rekao je Zagklis, pa dodao:

ULEB je od nas tražio neke stvari koje su želeli i evroligaški klubovi. Povukli smo se nekoliko koraka unazad, a da čak nismo ni seli za pregovarački sto jer smo znali da je to dobro za sport. Predstojeće Svetsko prvenstvo počinje nedelju dana ranije u odnosu na prethodno jer su domaća prvenstva širom Evrope i klubovi to tražili od nas”.

Pored klubova FIBA će raditi na tome da zadobije poverenje svih uključenih u evropsku košarku.

“Dali smo ligama više datuma da završe svoja takmičenja pre Olimpijskog turnira. To znači da smo u toj drugoj fazi promena počeli da gradimo poverenje pored kredibiliteta, pokazali smo da smo voljni da malo promenimo našu politiku jer nam je stalo do sporta”, poručio je generalni sekretar FIBA.

Napredak u pregovorima očekuje se i dolaskom Paulijusa Motijeunasa na mesto prvog čoveka Evrolige.

“Tokom kovida smo preduzeli mere koje su pomogle i timovima u Evroligi. Radimo za sve. Treći korak je bio taj da konačno sednemo za isti sto i to je bila najteža faza. Istovremeno, bila je to prelazna faza kada je reč o promeni rukovodstva Evrolige i to nas je sve usporilo. Imaju novog predsednika kojeg jako dobro poznajemo i mislim da u ovoj završnoj fazi možemo da vidimo plodove tog poverenja i kredibiliteta koje je FIBA stekla, a da u isto vreme osluškujemo ono što klubovi žele“, poručio je Zagklis, pa dodao:

“Ono što sada imamo je prvi mali korak posle 20 godina i to je tek početak. Biće još razgovora, spremni smo da razgovaramo o mnogim stvarima. Istovremeno, već smo napravili niz promena. Još uvek nemamo mnogo prostora za veće promene, ali naša namera da pronađemo rešenje je jasna”.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

BONUS VIDEO:

3 Komentara

    Lično mislim da nije smelo da prođe 20 godina pa da sednu za pregovaraćki sto jer je ovde najviše stradao sam sport zbog njihovog inaćenja

    Napokon je FIBA odlučila da popusti i da neke ustupke Evroligi i klubovima što je odličan početak

    Dobro su se setili da zapostave lične interese i da počnu da rade u interesu košarke

Postavi odgovor