Ratko Varda: Zvezda može u Top 8, Partizan ide uzlaznom putanjom

Naš gost u još jednoj epizodi Tipovanja sa poznatima bio je Ratko Varda. Iskusni 38-godišnji centar se posle najavljenog povlačenja vratio i zaigrao za Dinamik u KLS-u i ABA ligi 2.

Sa nama je pričao o svojoj dosadašnjoj karijeri, odluci da se vrati na teren, o svojim omiljenih saigračima i trenerima, očekivanjima o ovoj sezni…

Posle objave kraja bogate karijere, zanimalo nas je kako se odlučio za povratak na teren.

Nisam ni ja siguran. Definitivno sam hteo da završim, ali iz neke dosade i viška slobodnog vremena sam se dogovorio da pokušam da Dinamiku pomognem koliko mogu u tom trenutku. Posle 15-20 dana treninga sam odlučio da mogu da igram. To je tako zasad, videćemo da li je poslednja godina ili ne. Košarka je bila moja prva ljubav i očigledno me i dalje vuče“, počeo je razgovor Varda.

Pitali smo ga i o dometima ove nove ekipe Dinamika, kao i o takmičenju o kome se mnogo pričalo – ABA ligi 2.

ABA liga 2 deluje kao početak prve ABA lige. Videćemo da li ćemo shvatiti da ovaj tim ima kvalitet. To je pokazano na ove prve 3 utakmice, ali se igra dosta stegnuto. Onog trenutka kada sva ta deca shvate da mogu da igraju na nivou na kom do sada nisu igrali mislim da možemo da ostvarimo ciljeve“, dodao je Varda, a potom se osvrnuo na igre Crvene zvezde i Partizana u evropskim takmičenjima.

Kao i Partizan ranije kada je bio u Evroligi, sada i Zvezda koliko god da promeni tim ima taj faktor šestog igrača sa tribina. Zvezda je dobila dve jako teške utakmice u Beogradu iako je pre Makabija imala jako težak raspored i mislim da će oni opet biti konkurent za Top 8.

Što se tiče Partizana mislim da i oni idu uzlaznom putanjom, iako je Muta na početku govorio da rezultat nije cilj, već da će igrati sa mladim igračima. Mislim da dovođenje Samuelsa pokazuje da su ambicije veće nego na početku“, smatra nekadašnji centar crno-belih.

A kada smo ga pitali ko je u njegovoj bogatoj karijeri ostavio najveći utisak na njega izdvojio je po jednog saigrača i trenera.

Trenutak kada sam video malog Jokića kako se igra košarke, kako uživa u tome, odmah sam znao da će da napravi lepu karijeru. Nisam očekivao da će to tako brzo da ide, ali svaka čast na tome.

Što se tiče trenera na mene je veliki pozitivan utisak ostavio Đoan Plaza. On je uzeo Real Madrid u sezoni kad je bio treći ili četvrti trener. Došao je kao prelazno rešenje, ali je izdržao taj pritisak i ta godina je bila jako uspešna bili smo prvaci Španije i uzeli smo ULEB kup“, prisetio se Ratko Varda.

Pratio je i reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu, a šta je po njemu falilo da se dođe do zlata?

Možemo samo da kažemo da je u pitanju bio faktor sreće. Mi smo ostvarili fenomenalan uspeh. Ostaje mala žal, ali ako pogledamo Sloveniju, oni su bili jedina konstantna ekipa na prvenstvu. Vicešampioni sveta, olimpijski i evropski, nema puno reprezentacija koje mogu da se pohvale nečim takvim“, istakao je Varda i na kraju sa našeg specijalnog humanitarnog naloga odigrao tiket.