Scenario kao napisan rukom Svetislava Pešića

Da je seo u kancelariju pred Mundobasket i dobio od svevišnjeg mogućnost da napiše scenario za prvenstvo, teško da bi mogao da napiše bolji. Svetislav Pešić je od sumnjičavih i neprimerenih komentara za desetak dana vratio epitet čudotvorca.

Bez pomoći najvećih zvezda tima, okarakterisan od stane bukmejkera za osmog favorita prvenstva, zakuvao je specijalitet sa najlepšim ukusima timske košarke i stvorio šampionsku ekipu koja nema nameru da stane – koja napada svetski tron! Nasuprot Orlova će izaći reprezentacija u čijoj je istoriji zlatnim slovima utkano ime alhemičara iz Srbije.

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

Verovatno jedna od prvih asocijacija na pomen Nemačke i Srbije u istoj rečenici je upravo Pešić. Biće ovo nešto posebno za 74-godišnjeg trenera, koji je rešio da objasni javnosti da nije dao poslednju reč kada je u pitanju igra pod obručima. Na jednoj strani domovina, na drugoj zemlja gde je postao ikona, a da stvar bude holivudska – utakmica donosi šampiona sveta. Scenario kao napisan rukom Svetislava Pešića. Ostaje da vidimo šta je ostavio za epilog ovog neverovatnog filma.

Nadamo se srećnom kraju. Ako Srbija dođe do titule, Pešić će postati najstariji trener koji je osvojio Mundobasket! Mirše na istoriju… Selektor Orlova bi tako iza sebe ostavio Majka Šišefskog, koji je sa 67 godina vodio Amerikance do najsjajnijeg odličja. Podigao bi Pešić lestivcu čak sedam stepenica iznad, a ako pogledamo u prošlost – imamo šta i da vidimo.

Nikada nije izgubio finale na nekom velikom takmičenju! Znaju to dobro i Srbi i Nemci… Setimo se 2001. i 2002. godine. Za nešto više od 365 dana je objedinio evropski i svetski tron. Nema potrebe pisati o padanju drim-tima i epskim utakmicama, bilo je to jedno magično putovanje.

Evropsko prvenstvo iz 2001. godina neodoljivo podseća na dešavanja u Manili. I tada je bio bez pomoći najvećih zvezda – Aleksandar Đorđević i Vlade Divac nisu bili zajedno sa reprezentacijom, ali to nije smetalo tadašnjoj Jugoslaviji da na delu pokaže šta znači stara sportska flusluka – demonstracija sile. Prošetali smo se do zlata, a nešto slično Pešićev tim radi u Manili.

Jeste se desio beznačajan poraz od Italije,  ali izuzev toga – Orlovi su pred sobom mleli rivale. Najbolje se videlo u utakmicama sa Kanadom i Litvanojom koliko je moćna reprezentacija Srbije. Euforija je dostigla vrhunac, oči srpskih navijača već sijaju zlatnim sjajem, ali daleko od toga da će biti lako

Nemačka ima istorijsku šansu i sigurno ogromnu želju da se po prvi put domogne epiteta najboljeg na planeti.

Samo jednom u istoriji je došla do zlata na velikom takmičenju. Pogađate ko je bio selektor? Svetislav Pešić, naravno!

Ono što je učinio sa Pancerima na Evropskom prvenstvu 1993. godine spada u red najvećih košarkaških čuda. Sa grupom momaka koja je nije spadala u kategoriju najvećih evropskih zvezda – stvorio je neslomiv tim i otputovao do samog vrha.  

Očigledno mu prija uloga iz drugog plana, da više voli kada njegov tim nije u prvom planu, nego iz zasede sprema udarac da nokautira protivnika.

Pred Pešićem je prava košarkaška „Thrilla in Manila“, a nama ništa drugo ne prostaje nego da se nadamo će biti u rukavicama Muhameda Alija i da će pobediti Nemačku kao što je čuveni bokser savladao Džoa Frejzera pred 50.000 navijača u srcu Filipina.

Bio bi to čaroban kraj Karijevog scenarija.

Bonus video:

2 Komentara

    Svetislav je sa dosadašnjim uspehom na Mundobasketu uspeo da se iskupi za neuspeh na EP, biće mu sve “oprošteno” ako osvoje zlato

    Odgovori

    Nešto smo mi režirali nešto se poklopilo ali bilo kako bilo sve je Isko svojim putem i zaslužili smo sve ovo

    Odgovori

Postavi odgovor