Šta smo naučili u Pioniru: Partizan porastao psihološki, Zagorac pun pogodak i problem koji ne prolazi

Atmosfera u dvorani ,,Aleksandar Nikolić” se ni po čemu nije razlikovala od one koja je godinama prisutna kada u njoj igra Partizan. Iako Trento nema renome ravan velikim evropskim košarkaškim klubovima koji su dolazili u nekadašnji Pionir, iskusio je ono što su i najveći doživljavali na tom mestu, a to je poraz.

No, trenutni trenutak u kojem se nalaze Crno-beli nije takav da bi drugu pobedu u Evrokupu trebalo prekomerno proslavljati. Ona je svakako približila Partizan cilju koji je postavljen pre sezone, a to je plasman u sledeću fazu takmičenja. To naravno, ne znači da apetiti treba da porastu ili da se pomeraju granice takmičarskih ambicija na način na koji je Nenad Čanak video svoj tima među četiri najbolja u Evrokupu, jer sa ovim sastavom pre svega treba mnogo da se radi.

Partizan vodio pa čupao pobedu: Trinkijeri se trijumfalno predstavio Pioniru!

Andrea Trinkijeri je zabeležio drugu pobedu u drugoj utakmici i povećao ionako veliku količinu naklonosti srpske košarkaške javnosti koju je stekao odmah po dolasku u Beograd. Međutim, treneru takvih kvaliteta je sigurno jasno da je to stanje promenljiva kategorija i da je uglavnom povezano sa očekivanjima koja mogu da budu i nerealna, pogotovo u zemlji koja je navikla na košarkaške uspehe. Takođe bi bilo potcenjivački verovati da mu je i posle ovako kratkog boravka nije uspeo da stekne uvid u mogućnosti i ograničenja svog sastava.

Partizan je najviše napredovao na psihološkom planu

Jučerašnja utakmica je pre svega dobijena pozitivnim psihološkim trenutkom. Dolazak novog, harizmatičnog trenera je probudio igrače koji su se trgli iz mrtvila i počeli da shvataju da se tim za koji igraju zove Partizan. No, podignuto samopouzdanje i povraćena živost je zapravo normalni radni pogon i osnova od koje i na kojoj tek treba da počne da se nadgrađuje.

Rade Zagorac je još jednom pokazao da je jedino pojačanje kojem se ne može pronaći zamerka. Njegovim povratkom na teren Partizan dobija na kvalitetu u više dimenzija. Upotrebljiv u mnogobrojnim taktičkim varijantama što mu omogućava sposobnost da koševe postiže na mnogo načina i sa svih pozicija, a nije mu stran ni prenos lopte u tranziciji. Nije sklon greškama, a u odbrani je višetruko koristan, kako u skoku tako i u rotacijama.

Ceo tim je pokazao da je spreman da sluša trenera koji ume da na pravi način ukaže na problem. Trinkijeri je istakao loše zagrađivanje u duelu sa Megom i loš skok u odbrani, što su njegovi košarkaši popravili u duelu sa Trentom. Protivniku je dopušteno samo sedam skokova u napadu, dok je Partizan imao čak 33 uhvaćene  lopte u odbrani.

Crno-beli moraju da reše problem izgubljenih lopti

Ono što je i dalje problem je preveliki broj grešaka, odnosno izgubljenih lopti. Trento je prvu utakmicu pobedio zahvaljujući agresivnoj i skoncentrisanoj odbrani tokom cele utakmice, a u drugoj se na isti način do kraja držao u igri. Ta slabost Crno-belih je razotkrivena i to će pokušati da eksploatišu svi njihovi protivnici, ne samo u Evrokupu, već i u ABA ligi, jer posle takvih grešaka po pravilu slede laki poeni iz kontranapada ili brzih napada od kojih nema odbrane.

Evrokup: Trinkijeri je pun šarma i harizme, ali koje još stvari vode Partizan do nove pobede?

Da Nikola Jovanović nije pre vremena napustio igru, završnica utakmice bi bila još neizvesnija. Ovaj košarkaš je za samo petnaest minuta provedenih na terenu, bio daleko najbolji pojedinac u sastavu trenera Buskalje. Nažalost pp njega, čini se da i u Trentu kao i prošle sezone u Crvenoj Zvezdi, nisu u stanju da na pravi način prepoznaju kvalitet srpskog centra.

Partizan i sledeću utakmicu igra kao domaćin, a u Beograd dolazi stari poznanik Cibona. Trinkijeri će imati nekoliko novih dana za rad sa ekipom, pa ne bi bilo čusno da već za vikend vidimo još neki ispravljen nedostatak i ne samo na psihološkom planu, bolji odovor njegovih košarkaša.

 

Postavi odgovor