UEBO: Navodi Abrosova lažni; Generalni sekretar košarkaškog saveza Ukrajine: Izbačen je zbog korupcije

3
evroliga-odložena utakmica-gran-kanarijazvezda-lopta
(FOTO: Guliver images)

Nakon što je Mikola Abrosov ustalasao evropsku košarku izjavama o pokušaju nameštanja u finalu Evrokupa 2021. godine počelo je da se odmotava “klupko” ove priče.

Podsetimo, Abrosov je optužio Ilijasa Koromilasa(grčki sudija) da mu je prišao preko treće osobe i ponudio mito 10.000 evra kako bi sudio u korist Uniksa protiv Monaka, dok je navodno posrednik bio najpoznatiji ukrajinski sudija Boris Rižik.

Nedugo nakon njegove izjave oglasila se i Evroliga i najavila da će sprovesti istragu povodom ovih optužbi, Koromilas je privremeno suspendovan do okončanja iste, a sada se oglasila Evroligaška zajednica sudija.

“Povodom nedavnih navoda nekadašnjeg sudije, gospodina Mikola Ambrosova i navodnog pokušaja podmićivanja naš stav je:

1. UEBO (Evroligaška zajednica sudija) ima puno poverenje u etičke standarde svojih članova.

2. Optužbe Mikole Ambrosova deluju lažne i smatramo da su izašle u javnost kao deo ličnih nesuglasica sa interesom da naštete Evroligi i dvojici kolega.

3. Naše mišljenje temelji se na sledećim činjenicama:

Optužbe su stigle dve godine nakom samog meča i to preko javnih medijskih sredstava a ne preko zvaničnih kanala.

Zatim, ovi navodi potiču od strane osobe optužene i osuđene za uzimanje mita od svojih podređenih i zbog falsivikovanja zvaničnih dokumenata.

Treće, nije slučajnost što je gospodin Ambrosov optužio dvojicu kolega za pokušaj davanja mita samo nekoliko dana nakon što je od strane Evrolige odbijen njegov zahtev da ponovo sudi na utakmicama elitnog takmičenja.

4. Asocijacija poštuje odluku Evrolige da sprovede istragu kako bi zaštitila integritet košarke i otkonila sumnje koje se tiču rada sudija.

5. Stojimo spremni da branimo profesionalnost, integritetnaših članova kao i da sarađujemo kako bi otklonili bilo koje sumnje i žalbe na njihovo ponašanje.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

Koromilas: Istina uvek pronađe put

U pisanoj izjavi za grčku “Gazetu” Koromilas sudija istakao je da su svi navodi Abrosova lažni, te da je tokom profesionalne karijere oduvek poštovao pravila.

“Poštovani,

Obavešten sam o izjavama Mikole Ambrosova koje su se pojavile u medijima. Kategorički odbacujem sve što mi se stavlja na teren, i ističem da je sve izrečeno lažno sa malicioznom namerom da našteti mojoj časti i reputaciji koje su najvažniji deo moje ličnosti kao internacionalnog arbitra.

Konsultovao sam advokata radi pravnog gonjenja Abrosova povodom čažnih izjava koje su plasirane u medije.

Istina uvek pronađe put i to je verovanje koje me je pratilo tokom karijere.

Integritet moje ličnosti kao sudije mi je od velikoh značaja i zbog toga ću uvek nastojati da držimd o najviših etičkih standarda u profesiji. Zahvaljujem se na podršci od strane kolega i košarkaške zajednice”.

1007139332
(FOTO:Guliver)

Odgovor Rižika na optužbe

Najpoznatiji ukrajinski sudija rekao je za “Gazetu” da odbacuje sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

“Sve optužbe protiv mene su neutemeljene i ne odgovaraju istini. Zabrinjavajuće je da se moje ime pojavljuje u ovakvim slučajevima. Preduzeću momentalne pravne korake protiv osobe koja je inače kažnjena trogodišnjom zabranom suđenja koje ističe u Septembru 2024. godine zbog korupcije u Ukrajini.

Zatim je kažnjen od strane Ukrajinske košarkaške federacije i to doživotnom zabranom zbog falsifikovanja pisma sa potpisima Federacije.

1412701 boris rizik share
(FOTO:Guliver)

Reži Rižika potvrdio je i generalni sekretar Ukrajinskog saveza Vladimir Drabikovski.

“Ne verujem njegovim navodima. To je moje lično mišljenje, sudio sam nekada u Evroligi. Znam obojicu ( Rižika i Koromilasa) kao i sistem u Evroligi. Tako nešto nije moguće”, rekao je Drabikovski, a zatim se dotakao i Ambrosova:

“Bio je moj učenik. Odlučivao je ko će suditi utakmice druge lige ženskog prvenstva. Savez ga je izbacio zbog korupcije. Zahtevao je novac od strane drugih sudija kako bi ih “gurao”, ponekad su ti iznosi bili skoro polovina njihove mesečne zarade. Zbog toga je izbačen”, zaključio je on.

Bonus video: 

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime