KAKVA GLUPOST INFANTINA: Ako Mundijal bude na dve godine, izbeglice se neće daviti u Mediteranu?!

Pokušava FIFA na sve načine da progura ideju o Mundijalu na svake dve godine. Tačnije, ogromne napore ulaže prvi čovek Đani Infantino koji je, čini se, izgubio kompas.

Naravno, u centru ideje FIFA je novac koji bi se u značajno većoj meri ulio u kasu svetske kuće fudbala nego što je to trenutno slučaj.

Prema nekim procenama, FIFA bi sa Mundijalom na svake dve godine inkasirala dodatnih oko sedam milijardi dolara! Zato i ne čudi što na sve način pokušava da dobije podršku šire javnosti za tu, suludu, ideju.

Međutim, čini se da je Infantino u prevelikoj želji malo pogubio konce jednom neverovatnom izjavom. Naime, prvi čovek FIFA tvrdi da bi sa Mundijalima na dve godine izbeglice koje idu iz Afrike u Evropu jednostavno to prestale da čine?!

– Moramo da nađemo način da uključimo ostatak sveta, da damo nadu Afrikancima, da ne moraju da prelaze Mediteran u želji da pronađu bolji život, a u stvari, pre smrt u moru. Moramo da im damo šansu, da im damo dostojanstvo. Ne samilošću, nego davanjem mogućnosti ostatku planete da učestvuje. Možda Mundijal na dve godine nije rešenje, ali moramo da pričamo o tome.

Veoma je zanimljivo kako bi Infantino sa ovakvom izjavom (a i realizacijom) mogao da smanji ekstremno siromaštvo u recimo Angoli ili Etiopiji.

Dakle, čista demagogija i pokušaj da FIFA zaradi što više novca. Ali, UEFA se žestoko opire takvoj ideji, opet štiteći sopstvene (novčane) interese zbog Evropskog prvenstva na svake četiri godine.

fifa-nova pravila-superboul-pauza
FIFA planira da zaradi novac od Mundijala na dve godine! (FOTO: Guliver Images)

Jasno je, nešto bi moralo da se menja u tom kalendaru. A procena je da bi UEFA u tom slučaju izgubila oko dve milijarde dolara!

I upravo Evropi Infantino najviše i zamera na tome što se ne podržava njegova ideja.

– Ovo nije samo pitanje da li želimo da imamo Svetska prvenstva na svake dve godine, nego šta želimo da uradimo za budućnost fudbala. Ako pomislimo na ostatak sveta i veći deo Evrope, onda moramo da vidimo šta im fudbal donosi. Fudbal je pitanje šanse, nade, državnih timova. Ne možemo da kažemo ostatku planete “dajte nam vaš novac, a gledajte nas na TV-u”. Moramo da ih uključimo – poručio je Infantino.

Uspeo je nekako da ugura 48 selekcija od Mundijala 2026. godine, a videćemo da li će mu nekako proći i ova ideja koja bi tek bila katastrofa…

NIŠTA NI OD DRUGOG SRBINA: Arsenal izvisio za Jovića, poznato i ko je „krivac“!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: AMERICKI VS EVROPSKI NAVIJACI! – @Beki REAGUJE

11 Komentara

  Granice ljudske gluposti ne postoje….

  Navijacima to ne odgovara ali bi njima svakako znacilo za budzete i dovoljno vremena za pripreme.

  Ako će organizacija Mundijala na dve godine da spreči migracije azilanata a samim tim i utapanje istih na njihovom putu za spas golog života, onda treba svi udruženim snagama da se potrude da se tako i organizuje.

  Ako im je samo to problem onda se lako resi,mada mislim da vise faktora utice na ovo odlaganje.

  Odusevljen sam mogucnoscu da svetsko bude na dve godine. Ovo sto prica Infatino zanemaricu

  Nikako ne treba zanemariti ovo što priča, ima to duboku geopolitičku pozadinu koju nikako ne treba ostaviti postrani.

  Ja podrzavam stav da se Svetsko prvenstvo odrzava na dve godine. To bi mnogo toga promenilo na bolje

  Istina,vise vremena,novcs,odmora i priprema za sportiste.

  Nije on ovako mislio. Njegova izjava je izvucena iz konteksta.Ali mundijal ne treba dirati

  Auuu koja neprimerena izjava Infantina. Ovo je za reakciju svakako.

  Ovo samo moze infantilan covek da izjavi i ostane ziv….

Postavi odgovor