GORČIN STOJANOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA MERIDIAN SPORT: Klinci gledaju esport, a ne fudbal; Perez je najveći zločinac!

Superliga i dalje drma ceo fudbalski svet, pa i onaj u Srbiji, iako nije bila direktno vezana za naše podneblje.

U to ime, u novoj epizodi Meridianove emisije “Moj ugao”, koju vodi Milan Bošković, gostovao je filmski reditelj Gorčin Stojanović, koji se osim Superlige, dotakao i brojnih drugih tema, pa smo čuli i drugačiji način razmišljanja o ABA ligi, srpskom fudbalu, Draganu Stojkoviću Piksiju i mnogim drugim temama.

Za početak, kada i kako je nastala Superliga?

– Ta ideja se pojavila još pre nekoliko godina, ali mislim da je to samo pokušaj legalizacije jedne divlje gradnje, koja se zove Liga šampiona. Hajde da se prisetimo kako je nastala Liga šampiona, a nastala je kao reakcija onoga što se desilo u Engleskoj – počeo je Stojanović razgovor za Meridian.

Mnogi smatraju da je Superliga amerikanizacija fudbala, po ugledu na NBA ligu, a da li je zaista tako?

– NBA je tek treća po popularnosti u Americi, ali donosi najviše novca. Mislim da nije reč o amerikanizaciji. Prosto, tržište u Aziji je jako veliko i više nije tako siromašno i jeftino, pa sada hoće da gleda nešto drugo – ističe Gorčin i dodaje:

– Mislite da Barselona sledeće sezone neće igrati završnicu Lige šampiona? Naravno da hoće, ali zašto bi morala da se “smara” sa malim klubovima?

UEFA je odlučila da ne kažnjava klubove za sada – da li to znači da su veliki klubovi zapravo iznad sistema?

– Apsolutno. Ali, ne mislim da je Superliga budućnost fudbala. Ako vam svake godine dolazi više dece za Fortnajt recimo, a sve manje za fudbal, to znači da on više nije livadska igra. Sada mama i tata moraju da te voze u neki “balon”, pa i da plate da ti igraš fudbal.

Šta onda sa Crvenom zvezdom, Dinamom i sličnim klubovima?

– Pa, ništa. A, šta je sa OFK Beogradom, recimo? Mene to više boli. Mančester junajted i Barselona neće nestati, ali ako ćemo o Srbiji – pa, Srbija je zemlja košarke, a ne fudbala. Mene više boli nastanak ABA lige, ona je dobra za hrvatsku košarku – da bi ona uopšte postojala, ali nije dobra za srpsku košarku – objašnjava Stojanović.

A, šta je to što “male” klubove i mlade igrače sprečava da dođu do višeg nivoa?

– Motivacije. Nema motivacije. Mladi igrači moraju što pre da “dobace” do menadžera, da mu ne izgovaram sada ime. I gledaju da što pre izađu iz bede u našoj zemlji, a ABA liga služi da se obogati petoro ljudi. Ona je “na aparatima”, a održavaju je srpski klubovi.

– To je sve na vreme govorio Duško Vujošević, to je prosto ubistvo srpske košarke. Kada UEFA bude dobila alternativu kakva postoji u košarci, onda će se nešto promeniti – ističe Gorčin.

A, da li bi regionalna liga u fudbalu mogla da opstane?

gorčin stojanovićmoj ugao-milan bošković-superliga-aba liga
Gorčin Stojanović je bio bez dlake na jeziku (FOTO: Printsreen)

– U fudbalu je drugačije, fudbal ima istoriju “mržnje”. Neko tamo od malih nogu viče detetu “Crvena zvezda ili Partizan su zlo”, a i mi to isto radimo. Naravno, ne mislim to bukvalno, ali razumećete me.

Vratimo se na Superligu, ko je krivac za to?

– Florentino Perez je najveći zločinac evropskog fudbala! On je izmsilio budalaštinu zvanu “Los Galaktikos”, on je izmislio da neko košta 100 miliona i slično – kaže Gorčin i dodaje:

– Ali, kada Englezi budu rešili da naprave Superligu – ona će biti napravljena.

Naravno, nezaobilazna tema jeste i reprezentativni fudbal, odnosno naš nacionalni tim.

– Deluje mi bolje, ali samo onoliko koliko je Piksi majstor. Mi godinama slušamo kako Tadić i Sergej ne mogu da igraju zajedno, pa smo, evo, videli da mogu. Ali, najveći Piksijev problem će biti Savez, ali o tome nećemo – rekao je Gorčin i dodao:

– Što se tiče naših klubova, mislim da Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević rade odličan posao, ali neću se baviti upravama, jer su za mene to “gu*onje” iz kancelarija – zaključio je Gorčin Stojanović razgovor za Meridian sport.

RASTKO ŠULJAGIĆ IZ DRUGOG UGLA: Šta je zajedničko srpskom golmanu, Mesiju i Suarezu?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: VINKO POGAĐA! | Fudbalski kutak BLOOPERS #02

 

4 Komentara

    Sjajan covek i umetnik! Sto se klinaca tice u pravu je oni svi obozavaju sportove u kojima ne moras da se oznojis….

    Počeli klinci ozbiljne pare da uzimaju na esportu, mislim da je to uzrok i glavni problem.

    U pravu je kada kaže da je NBA trece takmicenje u Americi po popularnosti, ragbi se npr mnogo vise prati nego kosarka u Americi

    Dosta dobrih stvari je rekao… Potpuni se slazem za njim kada je rec o Super ligi u fudbalu

Postavi odgovor