ABA liga bi zbog pomoći Ciboni mogla da uđe u sukob sa KS Hrvatske i FIBA

Tek je podbačena lopta za početak ABA lige, a već je došlo do problema. Sreća, ne na terenu, već na relaciji Cibona – Košarkaški savez Hrvatske (HKS). A sve zbog finansijskih problema u koje je duboko zaglibio zagrebački klub, zbog čega, prema tumačenju njegove matične federacije ne može da registruje trojicu povratnika iz inostranstva.

Naime, pre izvesnog vremena jedan broj nekadašnjih protimaca Cibone zatražio je isplatu dugovanja preko domaćin organa, jer u ugovorima nije imao takozvanu klauzulu BAT. Doneta je odluka da dok im ne plati, Cibona ne može da registruje nove igrače. U međuvremenu, klub je ipak potpisao ugovore sa Aleksandrom Štajnom, Domagojom Proletom i Tomislavom Buljanom, te kako nalaže zakon FIBA, preko Saveza i specijalizovane platforme svetske kuće košarke, zatražio takozvani LOC, odnosno ispisnicu iz njihovih pređašnjih ekipa.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

LOC je stigao na adresu KS Hrvatske koja ga ipak nije prosledila Ciboni, odnosno ne dozvoljava registraciju pomenutog trija sve dok klub ne izmiri dugovanja prema čak 11 igrača koji su od matične federacije zatražili i dobili “zaštitu ugovora”.

Zagrepčani su onda odlučili da krenu okolnim putem uvlačući ABA ligu u svoj problem. Od nje su zatražili su od da dozvoli registraciju igrača (samo za regionalno takmičenje). Svesna da bi “samovoljna” registracija, bez HKS, bila prilično delikatna, uprava Lige nije htela sama da o tome odlučuje, već je pitala vlasnike/klubove šta da radi.

Od klubova koji imaju pravo glasa, Cedevita Olimpija, Partizan, Mornar, Budućnost, Igokea i Cibona (glasala za samu sebe) dali su saglasnost da se igrači registruju iako su pojedini rekli da su podigli ruku “prvi put postupivši mimo svojih klupskih principa.” Protiv su bili Crvena zvezda Meridianbet, Mega i FMP, a Krka uzdržana, dok se Zadar do dogovorenog roka (petka u 12 časova) nije izjašnjavao, možda se plašeći posledica koje bi mogao da trpi u nacionalnim košarkaškim strukturama zbog dovođenja u pitanje odluka matične federacije.

E, sad, odluka je na menadžmentu ABA lige da li će da registruje pomenute momke, jer interno glasanje unutar firme (pravno, ABA liga je firma) nije kršenje pravilnika nacionalne i međunarodne institucije (HKS i FIBA). Ali, registrovanje igrača samo za jedno takmičenje i to bez obaveznog LOC-a (koji HKS iz navedenih razloga ne želi da prosledi Ciboni) potpuno je drugo. Odnosno otvara mogućnost ulaska ABA lige, a samim tim i klubova/vlasnika regionalnog takmičenja, u otvoreni sukob sa HKS koji bi kao punopravni član mogao da zatraži pomoć od FIBA.

Kada snovi postanu java: Često sam znao šta će Pešić reći, Bogdan je lider kao Nikola Jokić

BONUS VIDEO:

5 Komentara

  Videcemo sta ce biti,ali Fiba ne prasta.

  Odgovori

  Cibona je godinama u krizi,ali izgleda su sada stvarno pred gasenjem.

  Odgovori

  Zbog ove Cibone ima cela aba liga da ispasta

  Odgovori

  Ma Aba liga je ocajna,raspada se to uskoro

  Odgovori

  Znali su u šta ulaze tako da … ako budu ispaštali zbog toga sami su krivi

  Odgovori

Postavi odgovor