NBA Draft - Dončić u Dalasu, Kokoškov i Feniks izabrali najboljeg

U noći između četvrtka i petka po srednjeevropskom vremenu, obavljen je NBA draft za 2018. godinu koji se završio bez posebnih iznenađenja, ali ne i bez zanimljivosti i ne bez olakšanja onih koji su želeli da Luka Dončić ne završi u Atlanti.

U svakom slučaju, svi oni koji su izabrani i odluče da se odmah oprobaju u NBA, imaju ispred sebe nimalo lak domaći zadatak koji su im postavili prošlogodišnje novajlije Džejson Tejtum, Donovan Mičel i uslovno rečeno zbog godinu dana pauze, Ben Simons. Da li će to uspeti Deandreu Ajtonu, Marvinu Begliju ili Luki Dončiću, koje ćemo sledeće sezone sigurno gledati u NBA, ili nekom drugom, saznaćemo za nekih godinu dana. Da podsetimo da je Donovan Mičel prošle godine izabran tek kao trinaesti.

NBA draft 2018: Dončić i ostalih jedanaest ,,neamerikanaca“

Neki su se nadali da bi moglo da dođe do ujedinjenja Luke Dončića i Igora Kokoškova u Feniksu, ali su se stvari odigrale drugačije. Džanan Musa, koga smo gledali na terenima ABA lige je izabran u prvom krugu sa 29. mesta, dok Dušan Ristić kao jedini prijavljeni srpski košarkaš, ali sa univerziteta Arizona na kom je igrao zajedno sa Deandreom Ajtonom, nije uspeo da uđe u izbor od šezdesetorice izabranih.

Deandre Ajton je izabran od strane Feniksa

Dakle, prvih deset košarkaša su birana sledećim redom: Deandre Ajton (Feniks), Marvin Begli (Sakramento), Luka Dončić (Dalas), Džeren Džekson (Memfis), Tre Jang (Atlanta), Mo Bamba (Orlando), Vendel Karter (Čikago), Kolin Sekston (Klivlend), Kevin Noks (Njujork) i Mikal Bridžis (Feniks). Bilo je i nekih zamena među kojma je najvažnija ona koju su izvršili Atlanta i Dalas direktno razmenivši Dončića i Janga, a franžiza iz Džordžije je na isti način dobila i Kevina Uertera od Minesote.

Od košarkaša koji su na NBA draft došli kao neamerički – što podrazumeva da se nisu prijavili sa univerziteta – pored Dončića i Muse u prvom krugu, u drugom su izabrani Eli Okobo (Francuska, 31(, Isak Bonga (Nemčka, 39), Rodions Kuruks (Latvija, 40), Isuf Sanon (Ukrajina, 44), Arnoldas Kulboka (Litvanija, 55). Zanimljivo je da je poslednji izabran brat NBA zvezde Janisa Adetokumpa, Kostas, koji odlazi u Dalas.

Majkl Porter Junior je ,,trebalo” da bude izabran među prvom desetoricom, ali je povreda leđa učinila svoje i klubovi su bili prilično suzdržani. Njega je sa četrnaeste pozicije uzeo Denver, što neki priznatiji analitičari misle da je za njega odlična stvar. Ekipa iz Kolorada ima mlad sastav čija je najveća zvezda Nikola Jokić i moguće je da Porter tamo pronađe svoje mesto pod suncem, iako sa manjom zaradom nego što bi imao u slučaju da je izabran prema prognozama koje su ga svrstavale barem među pet prvih ,,pikova”.

Kokoškov i Feniks su dva puta dobro birali

U Feniksu nisu hteli ništa da prepuste slučaju, odnosno postupili su kako ,,stara škola” biranja nalaže – uzmi najboljeg i ništa ne diraj. Kokoškov i ekipa su još ranije odlučili da to bude izvanredni centar sa Arizone i od toga nisu odustali. Takođe su u Mikalu Bridžisu, koga su menjali sa Filadelfijom poslavši im Žaira Smita, dobili košarkaša koji već u prvoj godini može da doprinese podizanju nivoa igre.

Golden Stejt, dinastija koja će ,,ubiti“ NBA!

Dalas nema razloga da ne veruje evropskim košarkašima, jer je poznato šta u ovoj franšizi znači Dirk Novicki. To je možda jedan od razloga njihove želje da slovenački reprezentativac stigne u Teksas, a drugi to što se Dončić uklapa u profil košarkaša preko potrebnog Dalasu, a koji na terenu radi sve – bez obzira što je Čarsl Barkli skeptičan u vezi sa tim. Mnogi misle da je ovo najveća ,,krađa” na ovogodišnjem draftu.

Monako ili Le Man – ko će slaviti u plej-ofu u Francuskoj?

Sakramento je sa drugog mesta uzeo Marvina Beglija koji je odstudirao jednu godinu na čuvenom Univerzitetu Djuk. On je krilni igrač sa izvanrednim napadačkim sposobnostima, ali i veštinama u organizaciji igre. Pitanje je međutim koliko će koristiti Kraljevima, pogotovo jer nije posebno dobar u odbrani.

Bamba – čovek sa najvećim rasponom ruku će igrati u Orlandu

Dobre izbore su napravili Memfis sa Džerenom Džeksonom, Orlando sa Mo Bambom, i Čikago sa Vendelom Karterom. Za Džeksona se čak pretpostavlja da bi mogao da postane najbolji košarkaš iz ove generacije drafta, Bamba će imati najveći raspon ruku u NBA (skoro 240 santimetara), a šutira i trojke, dok bi Karter trebalo odlično da se uklopi sa Laurijem Markanenom.

Ovde su kvote za novog šampiona NBA!

Klivlend (Kolin Sekston) i Njujork (Kevin Noks) su označeni kao franšize koje su pogrešno birale, dok ostaje nejanso zbog čega je Filadelfija odustala od Bridžisa i uzela Smita, a kasnije Landrija Šameta s obzirom da ima dovoljno plejmejkera u rosteru.

Dončić je kao treći izbor dostigao prethodne evropske košarkaše Enesa Kantera i Poa Gasola, ali je ostao iza Darka Miličića i Holanđanina Rika Smitsa koji su svojevremeno bili broj dva i Italijana Barnjanija koji je pre dvanaest godina bio prvi izbor. Dončić bi trebalo da krene putem Smitsa, a pogotovo Gasola koji imaju odlične NBA rezimee, za razliku Barnjanija i na naču veliku žalost, našeg Miličića, koji nisu opravdali svoje visoke pozicije na draftu.

Postavi odgovor