Pomerajte tu liniju, Klej Tompson ne može da promaši!

Kada bi se za trenutak vratili u prošlost i zavirili u one dane u kojima je pravilima ozvaničen šut za tri poena u NBA, verovatno bismo pomislili da u izveštajima sa utakmica neko namerno propušta da popuni baš tu kolonu.

Danas su kolone za trojke sve tešnje, a jedan od onih zbog kojih će se možda razmatrati njihovo dodatno proširenje je košarkaš Golden Stejta Klej Tompson.

Šut za tri poena nije oduvek bio ,,ukras” i ubojito oružje košarke. Iako to nije glavna tema ovog teksta, podsetićemo da je on najpre uveden u danas nepostojeću ABL ligu (1961), a da NBA dugo vremena nije ozbiljnije razmatrala takvu mogućnost. Štaviše, trojku je usvojila i jedno drugo takmičenje kojega odavno nema – ABA liga – i prilično popularizovala ovaj dalekometni šut.

Kako funkcioniše raspored NBA lige, zašto se menja i šta to znači za franšize?

Uviđajući da ne može protiv vremena, NBA je uvodi u sezoni 1979/80, a kao prvi čovek koji je postigao koš šutem iza linije koja je tada bila postavljena na istu razdaljinu od koša kao i danas (7.24) metra, navodi se igrač Bostona Kris Ford. Od doba kada se na utakmici prosečno šutiralo manje od tri trojke, a ubacivalo manje od jedne, uz nekoliko pomeranja linije, stiglo se do trenutka kada samo jedan čovek ubaci četrnaest trojki na utakmici.

Klej Tompson je novi rekorder NBA lige

Taj čovek je Klej Tompson, a spomenuta brojka je novi NBA rekord, postignut u susretu između šampiona Golden Stejta i Čikaga. Tompson, i inače nezaustavljiv kada mu krene šut, ubacio je četrnaest od dvadeset i četiri pokušaja za tri poena, a ostatak do ukupno 52 postignuta koša je dodao sa četiri ,,dvojke” i dva ubačena slobodna bacanja.

Prethodni rekord je držao njegov klupski drug Stef Kari (13), a Tompson je ,,usput” oborio i rekord po broju pokušaja koji je od 2014. godine pripadao Džej Ar Smitu (22). Bek Golden Stejta je prema košu Čikaga uputio čak 24 šuta iza linije  za tri poena. Biti precizan u tom odnosu nije lako ni na treningu, a kamoli na jednoj NBA utakmici.

U tom smislu bi se mogle staviti brojne zamerke na odbranu Bikova koji su na kraju primili bezmalo 150 poena (149:124). Ali čak i očajna kakva je bila, to je ipak odbrana jedne od ekipa koja igra u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Podsetićemo se da ovom košarkašu nije prvi put da bude u takvoj šuterskoj ,,vatri”. Pre tri godine je Oklahomi ubacio 37 poena za samo jednu četvrtinu i to u plej-ofu, a pre dve Indijani čak 60, što mu je i lični rekord.

NBA: Toronto i Milvoki ističu ranu kandidaturu za glavnu brigu Bostona!

Od kada je uveden, šut za tri poena je u velikoj meri uticao na razvoj košarke. Čitave taktičke varijante su nastajale na osnovu te sposobnosti, a menjalе su se i karakteristike aktera igre. Ranije je to bila odlika uglavnom spoljnih igrača, a danas su i visoki igrači koji nisu dovoljno precizni sa velike distance, prilično hendikepirani, a određeni broj trenera to čak smatra tolikim nedostatkom da se veoma retko odlučuju da u svoje sastave uvrste klasične centre.

Dobar šut za tri poena sada moraju da imaju i visoki igrači

Koliko je u NBA ovaj šut bio manje prisutan i u arsenalu bekova i krila, vidi se i po razlici između devedesetih godina prošlog veka i dekade u kojoj se nalazimo. U poslednjoj deceniji 20. veka samo je Denis Skot ubacio više od deset trojki na jednoj utakmici (11, 1996), iako je linija od polovine dekade bila na manjoj udaljenosti nego danas. Da se razumemo, više od deset ubačenih trojki na jednoj utakmici je i danas dostignuće par ekselans,ali ne spada više u tako neobične pojave.

Klej Tompson je do sada pet puta uspevao da bude dvocifren u koloni za trojke. Učestalost tih brojki se pomerila naviše, pogotovo od kada se uz ime Golden Stejt pridodaje epitet dinastije. Od 2014. godine Tompson i Kari su devet puta ubacili više od deset trojki na jednoj utakmici. S obzirom da u istom timu igra jedan od najboljih košarkaša na svetu, Kevin Durent, postavljanje novog rekorda je sve više mogućnost, nego nešto na šta će se čekati predugo vremena.

Možda ,,petnaesticu” vidimo još ove sezone.

Postavi odgovor