NA DANAŠNJI DAN: Rođen velikan naše košarke Dušan Duda Ivković!

Legende možda fizički odlaze, ali su uvek tu. Takva je situacija i Dušanom Dudom Ivkovićem koji bi danas proslavio 79. rođendan.

Baš na ovaj 29. oktobar je rođen jedan od najvećih velikana svetske, evropske, jugoslovenske i srpske košarke koji je toliko toga dao ovoj igri.

Verovatno da nema ugla u Evropi koji nije upoznat sa košarkaškim opusom gospodina Ivkovića koji je zadužio mnoge klubove. Od Atine preko Beograda do Moskve.

Te 1943. godine je ova planeta dobila stanovnika FIBA Kuće slavnih, osvajača srebra na Olimpijskim igrama 1988. godine, osvajača zlata na Svetskom prvenstvu 1990. godine.

Ivković je tri puta doneo i najsjajnije odličje na Evropskom prvenstvu 1989, 1991 i 1995. godine. Takođe, ima i srebro sa čuvenog prvenstva 2009. godine.

Tada niko u domaćoj javnosti nije verovao da imamo tim za najviše domete. Ali, Duda jeste. Promovisao je Miloša Teodosića, Nemanju Bjelicu, Milana Mačvana, Novicu Veličkovića, Miroslava Raduljicu i Stefana Markovića u nacionalni tim.

Upravo je ta okosnica ekipe u narednim godinama donosila toliko radosti i uspeha Srbiji, a Ivković je postavio temelj za kasnije uspehe pod Aleksandrom Đorđevićem (tri srebra na EP, SP i OI).

Takođe, Ivković se smatra jednim od najuticajnijih i najboljih evropskih trenera svih vremena! Kako u nacionalnoj tako i u klupskoj košarci.

Legendarni trener je proglašen za legendu Evrolige i jednu od 50 najznačajnijih ličnosti u elitnom evropskom takmičenju koje je dva puta osvajao (po jednom sa Olimpijakosom i CSKA Moskvom).

Bio je i prvi evropski trener koji je imao maltene potpisan ugovor sa NBA timom. Bila je to situacija sa Denverom koja se malo otegla i umesto da ode u Ameriku, Ivković je ostao u Evropi.

Na kraju je napravio pravi potez i ušao u legendu i večnost. Otuda je ovaj 29. oktobar u košarkaškoj zajednici i toliko važan datum…

MALO NBA ŠMEKA SLETELO I U BEOGRAD: Kako je Luka Vildoza za samo tri utakmice oduševio u dresu Zvezde?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: MUNDIJAL NA DLANU: Upoznaj Maroko i osvoji dres! EP23 | Meridian

2 Komentara

    Vecna mu slava!Treba se uvek secati sveg njegovog doprinosa i obelezavati vazne jubileje!!!

    Odgovori

    Kakav je to stručnjak bio, neka mu je večna slava

    Odgovori

Postavi odgovor