UŽIVO: Konačna odluka o Đokoviću u subotu! (VIDEO)

Najbolji svetski teniser, Novak Đoković, proživljava novu dramu u Australiji.

Žreb za Australijan Open je održan, Đoković je saznao svog prvog rivala, počeo da trenira, a onda se susreo sa neprijatnim iznenađenjem i ponovnim ukidanjem vize.

Sva dešavanja iz Melburna možete pratiti u UŽIVO BLOGU Meridian sporta.

00.50 NAPOMENA

Đoković će u 14 časova po lokalnom vremenu biti prebačen u pritvor, na nepoznatoj lokaciji, gde će biti do početka suđenja u nedelju.

00.45 KRAJ

Preliminarno saslušanje je završeno, ali ništa nije odlučeno. Konačnu odluku dobićemo u noći između subote i nedelje po našem vremenu.

00.40: O’Kalahan je rekao da će konačna odluka biti doneta u nedelju u 09.30 po lokalnom vremenu. To je u subotu uveče u 23.30 po našem vremenu.

00.35 ZAHTEV

Novaka odbrana zahteva da konačnu odluku donese veće sudija, tačnije tročlano veće, kako bi se omogućila objektivnost i nepristrasnost. Advokat države ne pristaje na takav zahtev.

00.30 NOVI ROK

Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po srednjeevropskom) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju. Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (14.00 po našem).

00.25 POČETAK SASLUŠANJA

Treba naglasiti da je u pitanju čisto proceduralno ročište, uoči završnog ročišta u subotu uveče po našem vremenu. 

00.10 – Hrvatski trener Filip Serdarušić otkrio je da je prošao kroz isti proces kao i Novak Đoković.

– Na dan dolaska Novaka Đokovića, u deset uveče su me pozvali iz imigacionog centra da sutradan dođem na razgovor. Imao sam dve mogućnosti: da odem legalnim putem kući ili da ponovo apliciram za vizu. Budući da bi je 99 odsto odbili jer su rešili da više ne vredi to što si preležao kovid, odlučio sam da se pokupim, jer nisam toliko veliki kao Novak da se borim. Ako su zaustavili njega, morali su i nas. Ljudi svašta ružno komentarišu. Samo ću da kažem: kada smo aplicirali za vizu, morali smo da ispunimo uslove. Izuzeće nismo smislili ni Novak ni ja, radili smo po njihovim pravilima i odobren nam je ulazak. Na njemu mogu politički da jačaju, na nama malima ne mogu, zbog toga se dešava ovo što se dešava. Mi smo samo iskoristili mogućnost koju su nam oni dali – rekao je Serdarušić za Sport klub.

23.58 – Novak je upravo stigao u kancelariju svojih advokata… Čekamo da počne suđenje.

23.55 – Saslušanje u Federalnom sudu zakazano je za 00.15 po srpskom vremenu. Novak se sa advokatima već tamo uputio, a ostaje nam da vidimo da li će početak saslušanja ipak malo kasniti.

novak đoković-atp lsita-australijan open
Đoković se sa advokatima uputio ka Saveznom sudu! (FOTO: Starsport)

23.44 – Poslednje informacije kažu da je saslušanje Novaka Đokovića pred imigracionom službom završeno. Videćemo šta će se dalje dešavati…

23.30 – Novak odlučio izbore u Australiji.

Kako pišu tamošnji mediji najbolji reket sveta bio je odlučujući faktor za političku opoziciju u Australiji, tačnije njenom lideru Entoniju Albanezeu, pošto je svojim “slučajem” ogolio sve slabosti akutelne vlade i potpunu nemoć premijera Skota Morisona u rokovođenju pandemijom.

23.10 – Kako prenosi australijski “Nine” zbog čitavog ovog skandala bi Novak Đoković mogao da izgubi i nekoliko sponzora kojima se nimalo ne dopada situacija u kojoj se srpski teniser nalazi.

To se naravno ne odnosi na glavne sponzore, proizvođača automobila Pežo, marku satova Hublot i marku garderobe Lakost, već na neke druge i verovatno manje sponzore.

23.04 – Ovde možete pratiti dešavanja sa lica mesta…

22.53 – Advokat Blažo Nedić rekao je za RTS da će Novak Đoković na saslušanju u Saveznom sudu sam govoriti u svoje ime. Saslušanju će prisustvovati njegov advokatski tim, ali neće moći da pričaju.

novak đoković-sudjenje-melburn-viza-australija open
Đoković će braniti samog sebe na sudu! (FOTO: Guliver Images)

22.47 – Imigracioni službenici upravo intervjuišu Novaka Đokovića, uoči saslušanja pred sudom, prenose australijski mediji.

22.34 – Australijski mediji prenose da se i dalje ne zna gde se Novak Đoković nalazi u ovim momentima i gde će se sastati sa predstavnicima imgiracionih vlasti.

22.08 – Još uvek čekamo da počne saslušanje Đokovića pred graničnom jedinicom. Potom će sudski proces će voditi sudija Džon O’Kalahan. Planirano je da suđenje počne od 00.15 po našem vremenu.

21.50 – Čekamo da počne Đokovićev iskaz pred sudom koji je zakazan za 22 časa.

20.14 – Krizni štab Republike Srbije o situaciji sa Đokovićem.

Oglasio se i član kriznog štaba Zoran Gojković o situaciji sa pozitivnim testom Novaka Đokovića.

– Uz mogućnost da budem krivično gonjen od strane Novaka Đokovića, pošto je po zakonima Republike Srbije sva medicinska dokumentacija lično vlasništvo, i svako objavljivanje medicinske dokumentacije bez znanja tog građanina je krivično delo, mogu da kažem da smo analizirali dokument nakon njegovog objavljivanja u medijima i on je apsolutno validan. Za nas je čitava priča apsolutno jasna, Đoković je imao validan dokument izdat od medicinske ustanove koji potvrđuje da je pozitivan na virus korona.

novak đoković-hapšenje-protest-aerodrom-australija
Iz srpskog Kriznog štaba su se oglasili o Novaku Đokoviću (FOTO: Guliver Images)

Činjenica da je prvi reket sveta odlukom da prekrši samoizolaciju ugrozio ljude sa kojima je bio u kontaktu zakonom nije prekršaj, te ne postoji osnov po kojem bi bio kažnjen.

U ovom trenutku ne postoji kazna po važećim zakonima Republike Srbije po kojoj bi Đoković bio kažnjen. U slučaju da je uhvaćen u prekršenju mera samoizolacije naložene od strane nadležnih organa mogao je samo da bude vražen u samoizolaciju. Kazna za prekršenu samoizolaciju postojala je samo tokom vanrednog stanja i u tom periodu bi osoba b ila lišena slobode – rekao je, između ostalog, Gojković.

18.55 – Miloš Ninković šokiran svime što se dešava Đokoviću, a OVDE saznajte sve detalje o tome.

18.41 – Udovičić na strani Novaka

I ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je pružio podršku Novaku.

– Dokle ide sve ovo, ima li kraja maltretiranju i kakve su to odluke suda koje, ma ko može da poništi?! Šta je i čiji je cilj sve ovo? Novače, cela Srbija je uz tebe – napisao je Udovičić.

18.22 – Oglasio se i Teniski savez Srbije koji je stao na stranu najboljeg tenisera sveta

– Teniski savez Srbije čvrsto podržava našeg šampiona Novaka Đokovića u borbi sa australijskim vlastima na pravo da zaigra na Australija openu, prvom od četiri gren slem turnira u 2022. godini. Presedan u svetu tenisa, koji je uvek važio za džentlmentski sport, da se političkom i sudskom odlukom aminuje učešće devetostrukog šampiona Australije na turniru je neprihvatljiv za kompletan sportski svet na planeti i kosi se sa svetim olimpijskim principima, koji su dobro poznati i domaćinima turnira, kao organizatorima Olimpijskih igara. Teniski savez Srbije poziva sve svetske teniske i sportske institucije da se zauzmu za odbranu integriteta sporta, jer ovo nije napad samo na Novaka Đokovića lično nego i na planetarni sport. Teniski savez Srbije u kontaktu je sa svim teniskim, svetskim institucijama po pitanju ovog slučaja i nastavlja da podržava Novaka Đokovića, kao i sve srpske tenisere koji nas predstavljaju i čine ponosnim na domaćoj i međunarodnoj sceni – stoji, između ostalog, u saopštenju TSS-a.

17.50 – Priču o tome zašto je promenjen sud Novaku Đokoviću saznajte OVDE.

16.15 – Novi talasi kritika na račun Đokovića što možete saznati baš OVDE.

14.05 Oglasio se i Tenis Sandgren.

14.01 Žastin Enan, koja je 2004. godine osvojila Australijan open smatra da je bolje da Novak ne učestvuje.

– Mislim da bi bilo najbolje da ne igra. Kada je nešto tako komplikovano, ne želim da kažem da Novak ne treba da se bori, jer mislim da je to ispravno, ali mislim i da je sada dokazano ka veliki broj Australijanaca ne želi da igra. Dakle, možda je bolje sve, za tenis, za turnir, a možda i za njega da ne igra turnir – rekla je Enan.

14.00 Ceo postupak prebačen je na Savezni sud, a postupak će umesto sudije Kelija voditi O’Kalahan. Saslušanje pred Saveznim sudom počeće u 00.15 po srednjoevropskom vremenu.

13.13 EPILOG

Novak je slobodan do saslušanja koje je u petak uveče, a onda će dati iskaz graničnim snagama u osam ujutru po lokalnom vremenu, dva sata kasnije će u pritvor.

Đoković ide u pritvor, ali na drugu lokaciju. Usvojen je zahtev advokata srpskog tenisera

13.04 OGLASIO SE JANKO TIPSAREVIĆ

Jedan od prvih koji je reagovao jeste i nekadašnji srpski teniser, Janko Tipsarević.

– Neka bude toksična sramota sve i svakoga koji su uključeni u ovaj proces – napisao je Tipsarević.

13.00 KELI NEĆE SUDITI U NEDELJU?

Australijski mediji prenose da sudija Keli neće biti na suđenju u nedelju, a to je potvrdio i on pre pauze. Savezni sud Australije preuzima slučaj.

12.55 Sudija napravio novu pauzu. Novakovi zastupnici žele da izbegnu haos ispred hotela “Park”, gde je bio pritvoren pre odluke da mu se isti ukine, ali o toj temi ne mogu da se dogovore sa svojim “suparnikom”.

12.50 KLJUČNI DETALJI

Đoković će dostaviti prvobitnu prijavu čim bude razumno praktično, uz izjavu koja prilaže razloge Aleksa Hoka i podneske za odluku. Ministar neće preduzeti nijedan korak da ukloni Đokovića iz Australije

Đoković će prisustvovati intervjuu u subotu u 8 ujutro (petak 22h po našem) sa službenicima za imigraciju, a zatim će ga nadzirati službenici graničnih snaga od 10 do 14 sati u subotu (00-04) u kancelarijama advokata. Pritvor Đokoviću može biti nastavljen od 9 sati ujutru u nedelju 16. januara (subota 23h srpsko vreme), u advokatskoj kancelariji.

12.47 PRITVOR

Đoković će biti u pritvoru od 10-14 u subotu kod svojih advokata. Može posle toga da bude u pritvoru od 9 u nedelju kod advokata u pratnju vlasti.

12.40 NASTAVLJENO SASLUŠANJE

12.31 REČ STRUČNJAKA

Advokatica Nada Martinović iz Brizbejna u razgovoru za N1 kaže da će biti jako teško oboriti odluku ministra i da bi do toga došlo advokati Novaka Đokovića moraju pronaći proceduralnu grešku ili dokazati da je odluka protivna nekom od zakona države Australije. Ali, dodala je i da je mala verovatnoća da će Novaku Đokoviću, ako izgubi na sudu, pretiti tri godine zatvora.

Sudija Keli prekinuo je saslušanje.

Kako je rečeno, Novak bi bio u imigracionom pritvoru, verovatno opet u hotelu Park u subotu veče, nakon saslušanja u Sudu.

Tužilac Lojd je tražio od sudije da Đoković bude “pritvoren” do narednog saslušanja koje će biti u subotu u podne po lokalnom vremenu. Tužioci traže da se Novak vrati u hotel u kom je bio pre.

11.43 Advokat države Stiven Lojd nije protiv ni da ostane proces kod sudije Kelija ni da ga prebace na drugi sud. Prihvataju rokove koje je dao Đokovićev zastupnik.

Postoji neki dogovor da Đoković neće biti pritvoren večeras i da će se ujutru (petak 22h po našem vremenu) pojaviti pred imigracionim vlastima na razgovoru.

To znači da bi mogao da se vrati u imigracioni pritvor posle tog intervjua. Lojd je dodao i da neće tražiti deportaciju pre konačne odluke Suda.

11.33 Vud okrivljuje vladu što je donela odluku “nešto posle 18 časova u petak”, četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedelju dana nakon prvobitne odluke.

On izlaže medijske izveštaje da je ministar za imigraciju Aleks Houk bio “opterećen” dugim Đokovićevim podnescima.

Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da je Hokovom odlukom rekao da ih nije pročitao!

On želi da bude siguran da postoji rezultat na sudu koji će osigurati da Đoković može da igra u ponedeljak uveče, ako žalba bude uspešna.

11.20 Nikolas Vud objasnio je da je neophodno da se proceszavrši što pre, jer je “svaki minut pre nego što turnir počne dragocen”. I dalje se razmatra da se slučaj prebaci na Savezni sud

11.13 Obratio se i Novakov advokat

Đokovićev zastupnik Vud traže da se privremeno obustavi odluka i da su spremni da podnesi žalbu već večeras.

11.10 Sudija Keli predlaže zabranu deportacije Novaka Đokovića do subote u 16 ​​časova, osim ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljenje iz Australije.

On kaže da je Đoković “sutra pozvan na razgovor”. Takođe je razmišljao da Đokovićevi advokati podnesu prijavu i izjavu pod zakletvom do sutra.

11.00 SASLUŠANJE

Sudija Keli iznosi dokumente koje poseduje: Hokovu odluku o ukidanju Đokovićeve vize; i podnesak vlade. Postoji i dokument pod nazivom “osetljivost” koji sudija neće da pročita.

10.58 PROCES SASLUŠANJA

Kako navode stručnjaci, u pitanju je saslušanje o proceduralnim stvarima i na njemu ne bi trebalo da se iznose bilo kakvi pravni argumenti o samom slučaju. Očekuje se da će Đokovićevi advokati ovom prilikom zahtevati da se saslušanje i iznošenje argumenata održi što pre.

LINK ZA PRENOS UŽIVO

10.31 – OČEKUJE SE OBRAĆANJE SUDIJE KELIJA

Kako prenose novinari koji prate situaciju oko Novaka u Melburnu, sudija Keli bi u ovom obraćanju trebalo da saopšti uputstva za predsetojeće suđenje

10.25 NOVO SUĐENJE

Prema australijskim medijima, Đokovićevi advokati žele da suđenje bude u direktnom prenosu putem “streama”, a novo ročište zakazano je u 10.45.

10.20 DVOJICA VEĆ NAPUSTILA AUSTRALIJU

Dvojici tenisera kojima je na osnovu medisinskog izuzeća dozvoljen ulazak u Australiju napustili su zemlji.

Izvori bliski igračima su potvrdili da su napustili Australiju nakon što je Novak Đoković završio u imigracionom pritvoru po dolasku na kontinent i nakon što je izbačena Čehinja Renata Voračova.

Pre nego što je Đoković stigao u Melburn prošne nedelje, grupi je bio dozvoljen ulazak u zemlju i slobodno kretanje Melburnom.

10.20 I DALJE U ŽREBU

Novak se i dalje nalazi u žrebu za AO. Štaviše, on zauzima svoje mesto koje mu je i dodeljeno na sajtu prvog Grend slema u sezoni.

10.10 OGLASIO SE SKOT MORISON

Premijer Australije Skot Morison oglasio se povodom nove odluke u vezi sa Novakom Đokovićem.

– Australijanci su podneli veliku žrtvu tokom pandemije i sa pravom očekuju da rezultati toga budu zaštićeni. To je ono što je uradio i ministar u svojoj akciji. Naše snage su zadržale granice bezbednim tokom pandemije. Zbog istrage koja je u toku neću se više oglašavati – rekao je Skot Morison.

09.59 KARIKATURA U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA

09.55 NOVO OKUPLJANJE DEMONSTRANATA

Demonstranti su počeli da se okupljaju ispred hotela Park u Karltonu. Za sada ih nema previše i traže oslobođenje imigranata kojih je oko 30 u hotelu i pozivaju Novaka da se obrati.

09.26 RUBLJOV SE OGLASIO

Teniser Andrej Rubljov nije bio previše rečit na ovu temu, ali je istakao da se zakoni moraju poštovati.

– Zakoni su zakoni. Niko od nas nije srećan što je u ovoj situaciji, mogu samo da slegnem ramenima. Žao mi je što se umesto o tenisu priča o tim stvarima – rekao je Rubljov.

09.25 ĐOKOVIĆ NE IDE U PRITVOR

Australijski mediji javljaju da je crni mercedes sa zatamnjenim staklima stigao ispred zgrade u kojoj su smešteni advokati Novaka Đokovića. Razgovor je u toku. Najbolji svetski teniser neće ponovo ići u pritvor i sutra ima zakazan razgovor sa imigracionim.

Kako javljaju lokalni mediji, Đokoviću je rečeno da u subotu izađe na razgovor sa službenicima za imigraciju.

Podsetimo, Đokovićev tim je izneo i zahtev da se odluka o žalbu donese do nedelje, dan pre početka Australijan opena, a dan kasnije od saslušanja.

09.09 DETALJI UKIDANJA VIZE

Kako piše australijski list “The Age”, Novakovi advokati trenutno proveravaju koja pravna sredstva su im na raspolaganju. Njima su dokumenti o ukidanju vize uručeni u 18.03 časova popodne po australijskom vremenu, posle Hokove odluke.

09.00 DA LI ĐOKOVIĆU PRETI NOVI PRITVOR?

Nejasno je da li federalne vlasti planiraju da ga vrate u “Park Hotel” u Kalrtonu gde je bio sa migrantima. Hokova odluka znači da će Đoković biti smešten u pritvor ili mora na avion koji će ga odvesti kući. To naravno sve pod uslovom da njegov tim ne reaguje i pokrene pravni postupak protiv ove odluke.

08.40 OČEKUJE SE ŽALBA

Iz tabora Novaka Đokovića se još uvek niko nije oglasio posle donošenja ove odluke, a australijski novinari koji prate ovaj slučaj veruju da će uskoro advokati najboljeg tenisera sveta uložiti žalbu na ovu odluku.

Advokati žele pojednostavljeno suđenje sa skraćenim vremenom za pismene podneske i dokaze. Tačnije, da se suđenje završi do nedelje, javlja “The Age”.

08.35 ŠTA DALJE?

Profesorka na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju, dr Džanina Baui, izjavila je da srpski teniser može da traži da sud pregleda odluku ministra.

– Realno je da, ukoliko ne dođe do neke greške u pravnom procesu ili ako odluka nema uporišta, da su šanse gospodina Đokovića da se uspežno žali na odluku ministra Hoka veoma male – rekla je profesorka.

Detaljnije o tome čitajte OVDE.

07.52 OTKAZANA VIZA

Kao što je moglo da se nasluti nakon poslednjih dešavanja, Ministar Hok je poništio odluku suda i Novaku Đokoviću ponovo ukinuo vizu! Detalje pročitajte OVDE.

07.20 OTKAZAN TRENING

Ime Novaka Đokovića misteriozno je nestalo sa spiska igrača zakazanih za treninge u “Melburn Parku” u petak poslepodne, prenose tamošnji mediji.

07.00 NOVAK PREKINUO TRENING

Novak Đoković je u četvrtak planirao trening od dva sata, ali je on potrajao samo pola sata. Nemački “Bild” je izvestio da jerazlog za to poruka koju je Novaku pokazao trener Marko Panići.

Kako se opisuje, Đokoviću je Panići prišao sa mobilnim telefonom, nešto mu pokazao na istom i tada je najbolji teniser planete prekinuo rad. Trening je bio otvoren prvih 15 minuta za predstavnike medija, a nakon još toliko je bio neočekivano završen.

NEOČEKIVANA PODRŠKA: Svetska zdravstvena organizacija brani Đokovića!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: DA LI NAJSTARIJI TIM NA SVETU MOZE DA OPSTANE U PREMIJER LIGI? – FIFA 22 EXPERIMENTI @Beki

 

12 Komentara

  Situacija se menja iz sata u sat ,crpe mu energiju i sve ostalo ..iskreno se nadam da će ovo da stane sto pre .

  Odgovori

  Novak je najbolji ambasador Srbije, pa tako i ovi koji su za vakcinu treba lepo da pricaju o Noletu

  Odgovori

  Ne znam gde sve ovo vodi ali ja se nadam fa će ova saga sto pre da se zavrsi

  Odgovori

  I treba da se podrzi Novak, ali tako isto i neka pravila treba da se postuju.

  Odgovori

  Velika podrska Novaku Djokovicu. Najbolji teniser sveta ovo nije zasluzio.

  Odgovori

  Jedva čekam da vidim ko i zašto stoji iza svega ovoga , doći će kraj i vašem teroru gadovi jedni

  Odgovori

  Vecina kolega se plasi da kaze bilo sta pametno u Novakovu korist….

  Odgovori

  Razočarali su me mnogi koji su se oglasili negativnim komentarima ,niko nije objektivan ,svi se vode time sto ga ne vole .

  Odgovori

  Očekivao sam da će više Noletovih kolega stati na njegovu stranu ali su im očigledno m…a kao u pauka.

  Odgovori

  Očigledno proslavljena teniserka Žastin Enan spada u onu grupu “ljudi” koja ne želi da Novak ispiše još jednu istorijsku stranicu u tenisu.

  Odgovori

  Neće im Dijana nikada oprostiti što joj sina vraćaju u “prljavi” hotel Park. 🤣

  Odgovori

  Sviđaju mi uređene demokratske države kao šro je Australija u kojima je pravosuđe nezavisno ali Ministar ima pravo da poništi odluku suda. 🤬

  Odgovori

Postavi odgovor