Susret sa duhovima prošlosti: Isti datum, isti stadion - pre 18 godina Argentina, a sada Engleska

Kažu da vreme leči sve… Kažu, ali ne leči. Ili bar još uvek nije izlečilo taj 16. jun 2006. godine kada je Argentina nanela najteži poraz u istoriji domaćeg fudbala i u isto vreme zatvorila knjigu Srbije i Crne Gore kao zajedničke države.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Latino genijalci Roman Rikelme, Maksi Rodrigez, Esteban Kambijaso, Ernan Krespo i “neki tamo” Lionel Mesi – očitali su čas fudbala tada ekipi Ilije Petkovića – slavivši sa 6:0, a taj rezultat već 18 godina kao duh prošlosti progoni reprezentaciju Srbije.

Ponosni učitelji dobro pamte Birmančevića, Pavlovića i Lukića: Blistali su, ali ne samo na fizičkom

Na sreću, nije internet bio toliko raspostranjen i iskorišćen kao sada, pa smo izbegli “mimove” i podsmehe po društvenim mrežama, ali šansu za osvetu imaćemo upravo istog datuma kao i te 2006. godine i na istom stadionu u gradu – Gelzenkirhenu.

Slučajnost, ili ne, ali, Izabranici Dragana Stojkovića će 16. juna imati priliku da dobrom partijom, možda i iznenađenjem – pritisnu dugme pod imenom “delete” i tako obrišu fajl nekih prošlih vremena. Nije Engleska ništa slabija od tadašnjih Gaučosa, naprotiv, pa će zadatak Orlova u nedelju biti verovatno zahtevniji nego tada.

Posle niza neuspeha i posta od šest godina od velikog takmičenja, Srbija i Crna Gora je odradila fantastične kvalifikacije i sa samo jednim primljenim golom od strane Raula u Madridu – završila na prvom mestu i direktno izborila plasman u Nemačku.

Ipak, kako to kod nas ide, bez skandala nije moglo ni u to vreme, pa je atmosfera u timu narušena prvom sukobom Kežmana i Vidića, a potom i pozivanjem Dušana Petkovića od strane oca Ilije. Minimalan poraz od Holandije na otvaranju samo je na trenutak “minimizovao” probleme koji su postojali, a već sledeći duel protiv Argentine ih i definitivno ogolio.

Ali, ko se nadao takvom šamaru? Nije narod bio nezadovoljan, problemi su bili aktuelni samo unutar tima, dok je u Srbiji i Crnoj Gori vladao optimizam, reke navijača su se “stuštile” u Nemačku, priželjkivajući uspeh bar kao u Francuskoj ’98. Desilo se šta se desilo, četa pokojnog Petkovića doživela je brodolom i navukla traume narednim generacijama.

Od tog momenta, sa pravom strahujemo od velikih utakmica, iako, istina, nismo doživljavali ubedljive poraze posle te 2006. godine, a da je bilo bolnih – bilo je.

Modna policija hapsi pred EURO: Bez iznenađenja na vrhu, Srbija dobila četvorku

Sautgejt ostaje na klupi Gordog Albiona samo pod jednim uslovom – ako osvoji EURO

Piksi pred put za Nemačku: Nema nikakvog varanja, imamo kristalnu sliku – prekidi važan faktor

Euforija je uoči Evropskog prvenstva prilično tiha, niko se ne usuđuje da javno iskaže nadu u uspeh, već svi verovatno u svoja četiri zida maštaju o iskoraku, da ne kažemo čudu.

Nije idealno, ali nije sve crno. Ustvari, nikada nije ni bilo idealno, pa su se dešavala čuda, mnogo veća od (bar) boda protiv Engleske. Eto je, – savršena prilika novo je već 16. juna, istog datuma i na istom mestu gde se jedna era završila, a počela ova koja još uvek traje.

Pa, neka i nas jednom krene…

BONUS VIDEO:

2 Komentara

    Da ne bude da nam je taj stadion baksuzan pa da opet izgubimo sa toliko primljenih golova.

    Nadam se da nećemo proci kao protiv Argentine oni su nas pregazili tada

Postavi odgovor