Start priprema za treće uzastopne OI, a Saša Čađo se seća početaka: Sve bismo opet uradile isto

Dva takmičenja, dve selekcije, ukupno 36 košarkašica. Seniorska i mlada reprezentacija Srbije zajedno su počele pripreme za takmičenja koja ih očekuju ovog leta – seniorke treće uzastopne Olimpijske igre, u Lilu i Parizu, a mladu reprezentaciju Evropsko prvenstvo, od 6. do 14. jula u Klaipedi i Viljnusu.

SPECIJALAN POKLON STIŽE: Registruj se i opremi stan – vaučer od 10.000 EUR te čeka!

To je jedan od načina da se „baza“ proširi, da mlađe odmah osete atmosferu i rad u sistemu selektorke Marine Maljković. Osim toga, kako je pred početak priprema naglašeno, sve one su i sada u konkurenciji za tim koji će Srbiju predstavljati na trećim uzastopnim Olimpijskim igrama.

Posle Vršca, seniorski tim ide na Zlatibor, gde će obaviti najvažniji deo priprema. Onaj na kome će kasnije graditi sve do puta u Lil, gde će igrati prvu fazu takmičenja na Igrama protiv selekcija Španije, Kine i Portorika. Da bi se plasirale u četvrtfinale moraju da budu među dve najbolje ekipe u grupi, ili u dve najbolje trećeplasirane na turniru.

Tako bi izgledalo navođenje pukih činjenica, vezanih za početak priprema srpskih košarkašica za Lil i – nadamo se – Pariz.

Ali, kod nijh nikada nije samo do činjenica. Za njih je reprezentacija uvek mnogo više. Tako je još od onog prvog treninga, u smiraj 2011, kada je Marina Maljković u Kovilovu okupila neki novi tim. Tim koji je postao najuspešniji u istoriji ženske košarke u Srbiji.

Iz tog tima tu su još samo Saša Čađo i Nevena Jovanović.

Da li su te 2011. mogle da zamisle da će se više od decenije kasnije pripremati za treće uzastopne Olimpijske igre, pitamo Sašu Čađo. Karakteristični osmeh odavao je jasan ponos i zadovoljstvo. Ali..

„U tom trenutku nismo mogle tako da razmišljamo. Počinjale smo nešto novo“, kaže za Meridian sport jedna od najiskusnijih u timu Srbije.

U to „novo“ su ušle punog srca.

Uvek kažem, ako radiš nešto što stvarno voliš i ako daješ maksimum, to će dati dobar rezutlat. Kad tad! Ispostavilo se stvarno da nas je trud doveo negde. Do najvećeg mogućeg takmičenja, tri puta zaredom. Što je zaista neverovatno. Osećaj je fenomanalan“.

Mnogo je tu – rečima selektorke Marine Maljković – proliveno krvi, suza i znoja. Ali…

Sve bismo opet ponovo uradile isto“, nema dilemu Čađo.

Da li je osećaj sada drugačiji nego – recimo – pred Rio, gde je ovaj tim debitovao na najvećoj planetarnoj smotri? Nije. Osećaj je uvek isti. Najbolji.

„Veoma volimo da igramo za reprezentaciju, uvek je tako bilo, uvek će biti. Drago mi je da je i dalje tu nas nekoliko starijih, ali i zato što će mlađe koje dolaze imati priliku da vide šta je iskustvo za koje se vredi boriti i odricati, pa da to i one kasnije prenesu nekim novim generacijama, da je zaista čas i privilegija biti deo takvog tima“.

Taj tim koji je ispisao najslavnije strane istorije košarke u Srbiji, zaista jeste bio poseban. Zato je ostvario to što je ostvario. Tim se menjao, ali suština nije. Sve nove devojke imaju to nešto što je krasilo njihove prethodnice.

I da nemaju, Marina bi to probudila u njima“, dodaje uz osmeh Saša.

Ozbiljnije…

„Stvarno imamo dosta kvalitetnih mladih igračica. Naravno, za svaki rezultat potrebo je da prođe i određeni vremenski period. Verujem u taj tim, samo je važno da nas posluži zdravlje, a treba imati i sreće. Sigurna sam da će i pripreme biti naporne. Ići ćemo tamo da izvučemo svaki atom do kraja svake utakmice. Kada uradiš sve što je do tebe, na kraju ispadne dobro.“

Takmičenje po grupama na oba košarkaška turnira na Olimpijskim igrama igraće se u Lilu. Da li im je možda žao što od početka neće biti deo cele pariske priče, pitamo?

Mi smo na Olimpijskim igrama. To je najvažnije. Manje je bitno gde igramo.

Igraće u Lilu, na fubalskom stadionu za ovu priliku adaptiranom u košarkašku dvoranu. I igraće, redom, protiv: Kine (28. jul), Kine (31. jul) i Španije (3. avgust).

„Nije trenutak da pričamo o bilo kakvim očekivanjima i kalkulacijama, a pripreme još nisu ni počele. Tek negde pred početak takmičenja možeš da stekneš neki osećaj gde si i sa kim možeš da se boriš, pa i šta da očekuješ od sebe. Uostalom, grupa na Olimpijskim igrama ne može da bude laka. Svi timovi koji su tu, tu su sa razlogom. Ništa nije slučajno. Moraćemo da damo baš sve od sebe“, poručila je Saša Čađo.

Bonus video:

3 Komentara

    Nase devojke jedva cekaju da zaigraju na Olimpijadi,samo nek se bore,a pobede ce doci same .

    Na devojke uvek možemo da računamo

    Samo napred nase dame svi navijamo za vas!

Postavi odgovor