Donacija koja život(e) znači: Spasiti sportiste

Olimpijski komitet Srbije i Crveni krst Srbije bili su domaćini ceremonije dodele automatskih spoljašnjih defibrilatora (AED) nacionalnim granskim sportskim savezima čiji su sportisti kvalifikovani za predstojeće Olimpijske igre, kao i na potpisivanje ugovora o partnerstvu između OKS i kompanije „Mindray“.

U velikoj sali prisutnima su se obratili predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, generalni direktor kompanije „Mindray“ za jugoistočnu Evropu Maks Čao i ambasador Narodne Republike Kine u Republici Srbiji NJ.E. Li Ming, dok je događaju prisustvovao i košarkaš Srbije, Vasilije Micić.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa.

Dragan Radovanović, čovek koji je godinama ključna figura u sportskoj medicini ne samo u našoj zemlji već mnogo šire, poručio je:

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što vas pozdravljam povodom uručivanja donacije koju je čuvena kineska kompanija dodelila olimpijskim sportskim savezima koja će oni nositi na takmičenjima, pa i na predstojećim Igrama. Značaj donacije je veliki, posebno ako znamo da se sedam od deset srčanih zastoja dogodi u van bolničkim usovima i da se, iako retki na sportskim događajima, u poslednje vreme događaju više nego ranije. Veliki broj sportskih kardiologa pokušava da naše sve razloge zašto se to dešava, ali je očigledno nemoguće svesti rizik na nulu. Upravo zato je veoma važno da svi oni koji učestvuju u sportu znaju mere osnovnog životnog oživljavanja, da koriste pametne aparate, defibrilatore, koji mogu da spasu sportistima živote.“

Radovanović je podsetio da je Crveni krst do sada obučio preko 300 predstavnika sportskih klubova, saveza, federacija u Srbiji merama bazične životne potpore i upotrebe automatskih defibrilatora.

„To što smo u mogućnosti da savezima doniramo aparate, kruna je svega.“

Božidar Maljković, prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije, istakao je da Crveni krst Srbije i OKS izuzetno i veoma dugo sarađuju.

„Ove dve organizacije dele vrednosti humanog pristupa ljudima i društvu, kao i mnogo toga drugog. Međutim, najvažnije što delimo je posebni i izuzetni Dragan Radovanović. Upravo na inicijativu ovog divnog čoveka okupili smo se ovde sa plemenitom idejom da učinimo iskorak kada je u pitanju zdravstvena preventiva sportista i sportskih radnika. Ukazano nam je na to da sve veći broj sportista ima srčane zastoje, tako da je OKS učestvovao u kampanji „Život u tvojim rukama“. Ovo predstavlja nadgradnju naše želje da učinimo sve kako bismo obezbedili uslove za pravovremenu reakciju u slučaju potrebe“, rekao je Maljković uz zahvalnost zbog donacije za čijom upotrebom, nada se, nikada neće biti potrebe.“

Ambasador Kine u Srbiji, NJ.E. Li Ming, poručio je da su predsednici dve zemlje nedavno dogovorili ojačanje sporta u šta spada i ova akcija.

„Godinama imamo duboke razmene i saradnju u oblasti sporta. Imamo sjajnu saradnju u košarci, fudbalu, vaterpolu… Imali smo je i tokom pandemije koronavirusa. Tada su odnosi u oblasti zdravstva dali odlične rezultate. Današnji događaj još jedan je dokaz spoja sporta i zdravlja“.

Bonus video:

2 Komentara

    Ne daj Boze da ovo zatreba,ali moze biti velika pomoc!

    Izuzetna čast je dobiti ovakvu donaciju za sportiste koji su se kvalifikovali za OI od Kine i kineske kompanije „Mindray“

Postavi odgovor