Srbija u Kopenhagenu: Peruničić obećao obe pobede

Ako se pozivamo na najave rezultata i ambicije sa kojima je prema rečima Nenada Peruničića, Srbija otišla na Svetsko prvenstvo, onda je ostvareni plasman svakako neuspeh.

Selektor je sa velikom dozom samopouzdanja video svoju selekciju među dvanaest najboljih na svetu, iako je u grupi imao domaćina, Svetskog šampiona, Rusiju i najbolju južnoameričku selekciju. Ishod je poznat, a Peruničić je demantovan na prilično bolan način. Srbija je u grupnoj fazi ostvarila samo jednu pobedu i to krajnjom mukom protiv najslabijeg rima u grupi.

ODIGRAJ RUKOMETNI TIKET! 

Ako se uzmu u obzir na koji način su se Orlovi vraćali sa prethodnih velikih takmičenja, onda mestu iznenađenju verovatno i nema. U međuvremenu se ništa nije uradilo da se loše stanje popravi, pa je borba za sedamnaesto mesto prava slika trenutnih mogućnosti. Nažalost, ova generacija će ostati upamćena po do sada najlošijem rezultatu na svetskim šampionatima, ako se ne računaju ona na kojima Srbija nije učestvovala.

Pored prethodna dva, srpski rukometaši nisu bili 2007. godine u Nemačkoj, dok su u vreme nekadašnje Jugoslavije propuštena takmičenja u Švedskoj i Islandu.

Svakako da je činjenica da u timu nije bilo nekoliko iskusnijih igrača koji po kvalitetu imaju mesta, uticala na rezultat u Berlinu. Međutim, Peruničić i njegovi saradnici su bili svesni takve situacije, pa pomalo čudi previše optimizma po pogledu plasmana. Sastav je imao nekoliko debitanata koji su se prvi put naški na velikom takmičenju i koji, zajedno sa ostatkom tima, nisu uspeli da u dužim vremenskim intervalima održe viši nivo igre na utakmicama.

Srbija nije pokazala da igra bolji rukomet od Brazila

Sada je jasno da ni pobeda protiv Rusije ne bi donela prolaz u sledeću fazu, jer je Brazil pokazao da ima veći kvalitet. Rukomet koji igraju Francuska i Nemačka je u ovom trenutku jedna druga dimenzija kojom se ne treba zanositi dok se ne reše neki osnovni problemi srpskog rukometa. Ako se posle takmičenja konstatuje da je bilo malo vremena za pripreme i uigravanje, onda možda nije bilo potrebe za predviđanje dokle će se na prvenstvu dogurati. No, Peruničić i pred nove dve utakmice veruje da će Srbija da pobedi u obe.

Orlovi su se iz Berlina preselili u Dansku, tačnije u Kopenhagen, gde im je prvi protivnik Bahrein. Međutim, kada Nedeljko Jovanović koji pomaže selektoru u radu i sam kaže da nema puno informacija o sledećim protivnicima, jer niko nije razmišljao o takvoj mogućnosti, nije teško zaključiti da je bilo dosta propusta u radu uoči prvenstva.

Bahrein je trostruki uzastopni vicešampion Azije,  na svetski prvenstvima je bez značajnijeg rezultata učestvovao 2011 i 2017. godine. Najveći broj rukometaša (8) dolazi iz jednog kluba (Al Najma), pa se može pretpostaviti da je ekipa solidno uigrana. Na šampionatu su pobedili samo Japan i zabeležili poraze u preostale četiri utakmice.

Pobednik ovog susreta će se sastati sa pobednikom meča Argentina – Austrija, što će biti okršaj za sedamnaesto mesto.

Postavi odgovor