Ivana Raca pomešanih osećanja o putu do Igara, tremi, uzbuđenju, nestrpljenju i pravoj slici Srbije: Nije nam se svidelo!

Osećanja su se jasno mešala u glasu dok je Ivana Raca pričala. Preovladavala je radost, jasno se čuo i ponos jer je opet tu, deo ekipe koja se priprema za Olimpijske igre… Ali, kada smo pomenuli put koji ih je odveo u Lil – prvo Evropsko prvenstvo 2023, pa olimpijski kvalifikacioni turnir u Brazilu, osmeha više nije bilo. Čak je i ton pao za neki decibel.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Mada – nije bilo nikakve potrebe za tim. Na oba ta takmičenja Srbija je glavni cilj ispunila. U Ljubljani je bila peta, izborila olimpijske kvalifikacije, na kojima je onda obezbedila i olimpijsku vizu… Takozvano – misija ispunjena.

Ali…

Nije to bila naša prava slika“, dodala je Ivana Raca, na početku priče za Meridian sport.

Isto što su sve one pre godinu dana pričale, sjajno krilo Srbije sada je ponovila:

„Stvarno smo mislile da smo mogle da osvojimo medalju u Ljubljani“.

Još jedno – ali…

„Desila se ta utakmica sa Belgijom…“, tu je zastala.

raca nogic

Skoro da joj se otelo…

To tek nismo bile mi“.

Ako je neko zaboravio, Srbija je u tom meču doživela težak poraz od 40 razlike. Ostala bez plasmana u polufinale. Do kraja ipak uspela da konosliduje redove i dođe do petog mesta koje je vodilo u olimpijske kvalifikacije. Cilj – ispunjen. I tada i kasnije u Brazilu.

„Do Brazila je i sam put bio težak. Imale smo samo jedan zajednički trening. Mi nismo navikle na to. Mi smo navikle da radimo po tri meseca, navikle smo na treninge. Jesmo se kvalifikovale, zadovoljne smo…“

Još jednom…

„Ali… I tada smo rekle, kažemo i sada. Nije to bila naša prava slika. Možemo mi to bolje. To nam je i Marina pričala. Uostalom, osetile smo kako je to i ne sviđa nam se.“

ivana raca belem

Tu sliku žele da promene. Sada imaju i dovoljno vremena za trening. Istina, ne tri meseca, ali i dva su više nego dovoljna. Prvi je prošao. Taj najteži deo ostao je iza naših devojaka.  

Bolje da je trening jači nego utakmica”, dodala je Raca.

Uz podsećanje da su prošle deo priprema u Vršcu, bile i dve sedmice na Zlatiboru, gde su odigrale i prve prijateljske utakmice, sjajno krilo Srbije osvrnula se i na ono što sledi… Jutros rano naše košarkašice su stigle u Belgiju, gde će ih čeka pripremni turnir. U Kortrajku će igrati protiv Kine (29. juna) i Belgije (30. juna). Već je najavljeno da je dvorana za meč sa domaćinom rasprodata.

„Biće to dva sjajna testa. Posebno protiv Kine, sa kojom smo u grupi i na olimpijskom turniru. O Belgiji nema potrebe pričati… Biće to stvarno dobra priprema, iz koje ćemo moći mnogo toga da zaključimo i vidimo gde smo“.

Sama je pomenula da smo sa Kinom u takmičenju po grupama na olimpijskim turniru. Tako je priča skrenula na Olimpijske igre. Uz podesćanje da su tu još Španija i Portoriko…

„Počeli smo da pričamo o svima. Znamo se. Sa Portorikom smo često igrale i prijateljske utakmice. Lično znam i neke njihove igračice. Sa Majom Holišer sam igrala u istom klubu, dok sam protiv Arele Guarenete, koja je u Skiju, nekoliko puta igrala. O Kini nema potrebe trošiti reči. Svetske su vicešampionke. Dok je u Španiji, kao i kod nas, neka nova generacija. Teško je predvideti. Sigurna sam da ko bude bolje i više radio u ovom periodu, imaće više šansi.“

Kada bi u jednu rečenicu trebalo da stavi očekivanja, to bi bilo…

„Uvek se očekuje mnogo od nas. Ali i mi od sebe očekujemo još više.“

srbija belem

Predstojeće Igre u Lilu i Parizu biće treće uzastopne za žensku reprezentaciju Srbije. Ali – za mnogo devojaka u timu, prve. Među debitantkinjama je i Ivana Raca. Iza nje jesu dva velika takmičenja – Svetsko i Evropsko prvenstvo. Ali – ovo je ipak veće od svega.

„Pre svega, meni je velika čast što sam tu. Ovo je najviše što jedan sportista može da ostvari. I najvećim zvezdama, Igre su san. Mentalno sam spremna za to... Pa i da pruzmem odgovornost za šta god da bude potrebno. Nadam se i da Marina veruje u mene, ja verujem u nju i njen sistem. Već šest godina sam tu. Nadamo se da će sve da bude dobro.“

A trema? Uzbuđenje? Nestrpljenje?

 „Nikad nemam tremu, samo sam dosta uzbuđena. Jedva čekam da vidim kako to sve izgleda. Pa i da osetim kako izgleda kada pobediš na Olimpijskim igrama.“

Ali – u prvom trenutku neće osetiti kako izgleda biti deo Olimpijskog sela, pošto je takmičenje po grupama na košarkaškim turnirima u Lilu. Jel kvari taj momenat to uzbuđenje, pitamo.  

„Ne kvari uopšte, možda je i bolje, da bismo ostale fokusirane na nas. Zato što znam da je to ludilo... Makar prema onome što su nam starije pričače. Nadamo da da ćemo i mi to da vidimo i doživimo“, kaže Raca.

U reprezentaciju je došla puna samopouzdanja posle odlične sezone u klubu. U šampionatu Italije u dresu Dinama iz Sasarija imala je prosek od 16 poena, 5,5 skokova i 2,5 asistencija, za 33 minute u igri, odnosno 14,8 poena, 6,7 skokova i 2,7 asistencija u Evrokupu.  

ivana raca sasari

Sve mi je prijalo ove sezone. Dinamo, Sardinija, more.. Ja se inače uvek dobro osećam u Italiji. Trenera obožavam... Prvi put sam igrala i Evrokup. Baš dobra sezone.“

A prethodna je bila „tek“… Sa Fenerbahčeom je osvojila trofej i u Evroligi.

„Jeste, osvojile smo. Što je sjajno. Ali ja nisam toliko igrala. Mada, samo to što sam na treninzima imala pored sebe igračice kakve su Brijana Stujart, Ema Meseman, Kajli Mekbrajd… mnogo mi je značilo. Nisam mogla ni da pretpostavim da ću nekada igrati i trenirati sa njima. Sve to mi je mnogo pomoglo“, poručila je Ivana Raca.

Bonus video:

2 Komentara

    Mnogo im je teško pao poraz od Belgije ali mislim da su devojke spremne za Olimpijske igre.

    Ivana Raca ima da nas vodi do medalje na OI.

Postavi odgovor