Muta Nikolić najavljuje uspeh Srbije: Biće opet sve normalno - bez Bogdana nema medalje

Stručnjak za štimung i atmosferu – čovek koji ima košarku u malom prstu i na samo sebi svojstven način ume da prenese znanje na košarkaše. Trener koji je oblikovao mnoge generacije. Kada ga pitate koliko ima medalja i trofeja, Miroslav Muta Nikolić ni sam ne zna da odgovori na ovo pitanje, što jasno pokazuje koliki značaj ima za srpsku i jugoslovensku košarku.

Od Željka Obradovića do Aleksandra Đorđevića. Opeležio je više epoha i bio talija koja je donosila medalje košarkaškom timu. Legendarni Muta je bio deo projekta Meridian sporta, gde je detaljno premotao film o svom učešću u uspesima reprezentacije.

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

„Palio sam se stalno na košarku i pratio reprezentaciju od davnina“, rekao je Nikolić i istakao da Srbija uvek treba da ide sa velikim ambicijama na prvenstva, jer nam je to u genetskom kodu.

„Mi moramo da uzimamo medalje. Mi smo košarkaška nacija i normalno je da budemo najbolji“.

Kao neko ko je ispratio veliki broj generacija, ističe da nekada previše romantično gledamo na istoriji, umesto da verujemo u momke koje dolaze. Igrači su se smenjivali, ali ostala je jedna konstanta – srpski inat.

„Stalno mislimo da posle velike generacije neće doći bolja.  Uvek smo imali dobru reprezentaciju, ali su i drugi bili dobri. Ono što je nas dodatno krasilo jeste taj inat. Od Moke i Kićanovića pa nadalje je bila dobra atmosfera oko nacionalnog tima, što je bilo mnogo važno za uspeh nacionalnog tima“.

„Mi smo navikli ljude na zlato, pa niko ne priznaje drugo i treće mesto, što za mene nije neuspeh, već naprotiv“.

Kada kažete Muta – prva asocijacija je atmosfera, ali Nikolić je mnogo više od toga.

„Što kaže Jokić: „Muta nam kaže sve što treba, ali u zezanju“. Kada sam desna ruka trenera, onda je bolje da tako radim, da opuštam igrače. Mislili su ljudi da sam samo za atmosferu, ali nije to baš tako. Imao sam uvek dupli posao, da se bavim timom, ali i skautingom sam morao da se bavi. Ako treba, za 15 minuta rešim situaciju oko atmosfere“.

Košarkaško znanje jeste važno, ali bez hemije u timu teško da je moguće doći do uspeha, pogotovo kada je reč o reprezentaciji.

„Svi pominju atmosferu, bez nje ne možeš ništa. Treba sklopiti mozaik, da ekipa može da funkcionište“

Važan šraf svake reprezentacije je klupa. Potrebno je da svi dišu kao jedan kako bi tim bio snažan.

„Nema ega u reprezentaciji. Svi moraju da budu zadovoljni. Odradi dva minuta, majstore. Tačno se znalo ko igra najbolje. Svi doktori znaju ko je najbolji hirurg, tako je i kod nas. Mnogo je važno da svaki igrač sa klupe da ton u igri. Kakvi da se bune što nisu igrali mnogo. To je mnogo važno“.

Kako je priča tekla i kako smo prolazili kroz epohe, stigli smo do sadašnjeg trenutka i novog lidera reprezentacije Srbije – Bogdana Bogdanovića.

Poseban odnos ima sa Mutom, koji najavljuje da će opet biti sve normalno i da će zvezda Atlante doneti medalju na Svetskom prvenstvu.

„Radi se o jednom velikom profesionalcu. Ja sam ga uvek opuštao i govorio u zezanju sve što je potrebno“.

Muta je koristio specijalne metode u radu sa Bogdanovićem

„Stalno smo se takmičili. Imali smo takmičenje da on pogodi 10/10, a ja 7/10. Uvek sam ga dobijao, tako da je dužan mnogo pića. Zezao sam ga da meni nije problem piće, nego magacin, jer nemam gde da stavim sve što duguje“.

„Bez Bogdana nema medalja. On će izneti teret, iako ima duplu odgovornost i ne sumnjam u njega. Zvao me je da budem u Americi da mu budem lični trener, ali nisam hteo da idem tamo“.

„On sigurno donosi medalju. On ima taj inat, jako je dobar i emotivan. Ima strašnu glavu”.

„Biće opet sve normalno! Nadam se da hoće. Ponovo imamo odličan tim – iako nema Jokića, Kalinića i Micića, ova ekipa sa Bogdanom može mnogo“, poentirao je Nikolić.

Još mnogo toga je pričao čuveni Muta u intervjuu za Meridian sport – setio se anegdote iz aviona, susreta sa glumcem Aleksandrom Berčekom, trojke Saleta Đorđevića protiv Hrvata… 

Sve tako zanimljivo, a opet tako normalno kada je u pitanju 67-godišnji strateg rodom iz Kragujevca.

Bonus video:

3 Komentara

    NIKOLIĆ JE BIO POTREBAN ,PEŠIĆU NA KLUPI.,ZNA ZNANJE,ZNA MNOGO O KOŠARCI,UME SA IGRAČIMA.,DAJ BOŽE DA JE U PRAVU,ŠTO SE TIČE MEDALJE.,BOGDANOVIĆ,MILUTINOV ,JOVIĆ SU NEZAMENLJIVI,FALE JOKIĆ,LUČIĆ ,MICIĆ,I SRBIJA NE BIH BRINULA ZA ZLATO.KOGA NEMA,BEZ NJIH SE MORA I MOŽE. NADA DA OVAJ TIM STIGNE DO POLUFINALA I FINALA JE U GLAVAMA CELE NACIJE,SRBIJE.,SREĆNO ORLOVI

    Mnogo toga pametnog i dobrog moze da se cuje od Nikolica,a posebno je dobro evocirati sve nase uspehe u kosarci kroz istoriju da priblizimo mladima ovaj sport jer svi u sebi nosimo gen kosarke

    Jako kvalitetan intervju treba odvojiti vremena vredno je svake sekunde

Postavi odgovor